Foto Pexels
Što trebate znati o piću koje se često opisuje kao čudotvorno
povezane vijesti
- Stručnjaci upozoravaju: “Prestanite trošiti antibiotike bez razloga, infekcije će postati gore od karcinoma”
- Bakterije otporne na antibiotike uzrokuju u Europi preko 35.000 smrti godišnje. Prognoze su uznemirujuće
- Opasna prljavština. Ove greške prilikom (ne)čišćenja kuhinjskog sudopera bi vas mogle skupo koštati
Kombucha se smatra nekom vrstom dugotrajnog eliksira, koji može pružiti razne blagotvorne i hranjive tvari i održati crijeva čistima.
Na netu ćete također pročitati da ga je lako pripremiti kod kuće. No, pozivamo vas da najhiperboličnije informacije uzmete s rezervom i pažljivo pročitate ove retke.
Kombucha što je to i odakle dolazi
Kombucha je blago šumeći napitak koji se dobiva fermentacijom čaja sa simbiozom kolonije bakterija i kvasaca. To je piće koje naširoko koriste azijske populacije i one u istočnoj Europi, posebno u Rusiji, gdje je kombucha poznata kao “kineska gljiva“.
Čini se da se konzumacija ovog napitka povezuje s otkrivanjem blagotvornih učinaka na zdravlje, ali nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi to poduprli i nikako ne može zamijeniti konzumaciju tradicionalnih lijekova.
Nepravilna fermentacija kombuche, između ostalog, može imati opasne posljedice. U procesu fermentacije koji vodi do dobivanja kombuche, unutar kulture se koristi kolonija bakterija različitih vrsta, uključujući Gluconacetobacter xylinus, odgovornu za transformaciju alkohola koji proizvode kvasci u octenu kiselinu čija je funkcija inhibicija rasta štetnih bakterija.
Dakle, to je proces kojim se treba upravljati s velikom pažnjom i vještinom.
Za karakterističan miris i okus ovog pića zaslužna je i octena kiselina.
Svojstva kombuche
Ideja da se ova tvar smatra “eliksirom života” i na Zapadu proizlazi iz nekih istraživanja koja, međutim, datiraju još s početka dvadesetog stoljeća.
Čini se da je među svojstvima kombuche i ubrzanje metabolizma, zahvaljujući njenom probiotičkom djelovanju unutar crijevnog trakta (čime se smanjuje težina).
Čini se da čak i poremećaji zglobova, nesanica i srčane bolesti mogu imati koristi od djelovanja ovog napitka.
Osim toga, ovaj napitak proizvodi glukonsku kiselinu, tvar koju također proizvodi jetra (koje, doduše, ima i u medu, vinu i voću), koja je važan detoksikacijski agens i pomaže u pročišćavanju organizma od raznih štetnih tvari.
Međutim, malo zdravog skepticizma ne škodi: ne postoje konačna znanstvena istraživanja koja potvrđuju sve dobrobiti koje ćete ponekad pronaći povezane s ovim pripravkom.
Stoga je preporučljivo pristupiti uzimanju ovog proizvoda s potrebnim mjerama opreza, konzultirajući se s liječnikom od povjerenja kako biste dobili mišljenje o svom zdravstvenom stanju.
Još više pažnje i opreza potrebno je obratiti u slučaju pripreme napitka vlastitim rukama.