Brzi pripravak

Imate žgaravicu ili probleme s probavom? Isprobajte ovo

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Valja jedino pripaziti da se ne pretjeruje s količinom sastojaka

Ako ste puno jeli i želite antacid koji će vam pomoći u probavi, nema potrebe žuriti u ljekarnu ili raditi složene pripravke – dovoljna su samo tri sastojka, a jedan je voda.


Znamo da je rizik od prejedanja i natečenog trbuha uvijek iza ugla. Nažalost za mnoge od nas, ovo se može pogoršati žgaravicama ili općenito problemima s probavom.


Postoje mnogi lijekovi bez recepta koji vam mogu pomoći u borbi protiv ovog stanja, ali istina je da je aktivni sastojak koji se koristi u tim lijekovima isti koji možete pripremiti sa samo tri sastojka koja se nalaze u svim kuhinjama.


Natrijev citrat je zapravo prirodno rješenje za probavne probleme. Možda ste već pogodili sastojke, a to su:


  • Voda
  • Soda bikarbona
  • Sok od limuna

Osobe koje pate od žgaravice obično se klone limuna koji sadrži limunsku kiselinu. Međutim, prirodna kiselost limuna snažno je prigušena lužnatošću sode bikarbone.


U praksi se dobiva neutralna otopina koja ipak može računati na blagotvorna svojstva limuna.


Postoje li kontraindikacije kod miješanja soka od limuna i sode bikarbone?


Morate biti oprezni kada koristite ova dva sastojka zajedno: iako oni prirodno međusobno djeluju stvarajući natrijev citrat, količine čine veliku razliku.


Visoka doza sode bikarbone može imati katastrofalne učinke kao što su:


  • glavobolja
  • mučnina i povraćanje
  • bol u trbuhu
  • umor
  • prsnuće želuca

Posljednja opcija je, istina, najozbiljnija od svih. Iz tog razloga stručnjaci preporučuju otopiti pola žličice sode bikarbone u 125 ml vode.


Iako prekomjerne količine limunovog soka također mogu uzrokovati probleme, one su mnogo manje u usporedbi s onima zbog prevelike doze sode bikarbone.


Stoga budite vrlo oprezni pri pripremi ove otopine. Međutim, kada se pravilno kombiniraju, soda bikarbona i limunov sok pružit će vam trenutačni lijek za žgaravicu i probavne poteškoće.