Dašak Orijenta

Basmati riža s kurkumom, indijskim oraščićima i grožđicama

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ovaj začin idealan je za aromatiziranje riže i kao začin za povrće i žitarice

Kurkuma se može koristiti čista u prahu ili u kombinaciji s drugim začinima, primjerice u pripremi raznih vrsta curryja.


Pripravacima daje prekrasnu “slamnato” žutu boju i laganu notu curryja, a kuhanjem ublažava aromu.


Idealna je za dodavanje okusa jelima od govedine i piletine, za aromatiziranje riže i kao začin za povrće i žitarice.


Nudimo vam recept za basmati rižu od kurkume, obogaćenu indijskim oraščićima i grožđicama, tradicionalno indijsko jelo prerađeno na zapadnjački način.


Basmati riža s kurkumom, indijskim oraščićima i grožđicama


Sastojci za 4 osobe:


  • 80 ml suncokretovog ulja
  • 1 ljutika
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica crnog papra u zrnu
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 250 grama basmati riže
  • 200 ml kokosovog mlijeka (imate ga u limenci u supermarketu, na odjelu egzotične hrane)
  • 2 klinčića ili 1 žličica praha
  • 3 sjemenke kardamoma (po želji)
  • 50 grama grožđica
  • 100 gr već posoljenih i tostiranih indijskih oraščića

Priprema: U neprianjajućoj tavi zagrijte ulje na laganoj vatri i dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i kurkumu. Kad požuti dodajte rižu nakon što ju prije dva puta isperete u puno hladne vode da se oslobodi škroba.


Tostirajte najmanje 5 minuta. Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte bez vrenja još 10 minuta. U međuvremenu, začine stavite u šalicu vruće vode, pa ih dodajte riži zajedno s vodom.


Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri dok se svo kokosovo mlijeko ne osuši. Na kraju dodajte par žlica vode.


Jednom kad ste rižu stavili u posude za posluživanje dodajte indijske oraščiće i grožđice prethodno namočene u toploj vodi 10 minuta.