Visoki jubilej

Izašao Informil: Novi broj biltena Esperantskog društva Rijeka

Karolina Krikšić Vidas

Društvo i dalje radi na promoviranju Esperanta i esperantske kulture, što se prema odluci Ministarstva kulture smatra kulturnim nematerijalnim dobrom



 


RIJEKA – Današnju 150. godišnjicu osnutka prvog Esperantskog društva na području Hrvatske Esperantsko društvo Rijeka obilježilo je izdavanjem novog broja biltena Društva, Informila. Kako ističu u Esperantskom društvu Rijeka, na današnji je dan osnovana Jadranska esperantska liga s ciljem ujedinjenja esperantskih klubova na Jadranu, no zbog ograničenja Ministarstva unutarnje uprave prema tom se statutu mogla osnovati samo Esperantska grupa Rijeka.


Predsjednik Lige bio je baron Lajos d’ Orczy, a Esperantske grupe Rijeka Eduardo Springhet, kemičar koji je u vrijeme Austro-Ugarske bio ekspert za namirnice, a u vrijeme talijanske vladavine tržni inspektor. Između dva rata nema podataka da je društvo djelovalo u Rijeci (Fiume), no 1929. je osnovano na Sušaku, gdje je prvi predsjednik bio Josip Lipnić. Nakon Drugog svjetskog rata u Rijeci je obnovljen rad esperantskog društva »A. Š. Turković«, koje je preimenovano u Esperantsko društvo Rijeka. Društvo i dalje radi na promoviranju Esperanta i esperantske kulture, što se prema odluci Ministarstva kulture smatra kulturnim nematerijalnim dobrom.