Foto Pexels
Zasladiti ga možete izravno datuljama ili suhim smokvama, stevijom ili medom
povezane vijesti
Biljno mlijeko koje se može dobiti od badema je napitak koji sadrži antioksidanse i minerale i vrlo je popularan među vegetarijancima i veganima.
Bademovo mlijeko možete pripremiti i kod kuće na prilično jednostavan i brz način, a sada vam želimo objasniti kako to učiniti u ovom vrlo jednostavnom receptu.
Evo sastojaka koji su vam potrebni za pripremu ekvivalenta 1 litre bademovog mlijeka:
- 250 grama već oguljenih badema
- 1 litra vode
Priprema: Bademe treba namakati najmanje 12 sati. Nakon tog vremena morate ih miksati s vodom 5 minuta, nekoliko puta, stati na par minuta da ne pregrijete mikser, a sve morate svesti na homogenu kremu.
Zatim dobivenu tekućinu procijedite gazom ili najlonkama, pazeći da žlicom zdrobite sve zaostale bademe koji su ostali nataloženi. Ovaj talog se zove okara i savršen je za izradu slatkiša i keksa, vrlo je hranjiv i ukusan.
Zasladiti možete izravno datuljama ili suhim smokvama koje prije blendanja pomiješate s bademima, ovisno o ukusu, ili stevijom ili medom.
Bademovo mlijeko koje ste dobili možete piti ili ga koristiti za pripremu drugih slatkih jela, a ako nije zaslađeno, slanih.
Čuva se tjedan dana u hladnjaku i puno je, puno ukusnije od onog iz supermarketa.
Savjet: ako ste vegan i zbog toga ste iz prehrane izbacili mliječne proizvode, predlažemo trik kako domaće bademovo mlijeko učiniti bogatijim kalcijem: samo dodajte prstohvat kalcija na dno boce, prije nego što u nju ulijete svježe filtrirano mlijeko.