Fussili

Kako smanjiti bacanje hrane: Rijeka i još 12 gradova provode projekt razvoja održive prehrambene politike

Sanja Gašpert

ISTOCK

ISTOCK

Potrebno je istražiti prehrambene navike građana, kao što su - gdje građani kupuju hranu, kako je pripremaju te što rade s ostacima hrane, čemu služi upitnik - anketa o navikama u prehrani, objavljen na stranicama Grada Rijeke, koji je potpuno anoniman



RIJEKA  Grad Rijeka je s dvanaest drugih gradova uključen u projekt Fusilli koji financira Europska unija, a čiji je cilj razvoj održivih prehrambenih politika u urbanim, prigradskim i obližnjim ruralnim područjima. Da bi se postigao taj cilj, potrebno je istražiti prehrambene navike građana, kao što su – gdje građani kupuju hranu, kako je pripremaju te što rade s ostacima hrane, čemu služi upitnik – anketa o navikama u prehrani, objavljen na stranicama Grada Rijeke, koji je potpuno anoniman, a podaci koji se prikupe koristit će se samo za potrebe projekta Fusilli.


Tijekom 2021. godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provelo je istraživanje o otpadu hrane u Hrvatskoj prema novoj metodologiji EU-a za praćenje otpada hrane. Projekt je obuhvatio istraživanje tisuću kućanstava i oko 2.000 jedinica u poslovnom sektoru, a uključeni su bili i OPG-ovi. Rezultati pokazuju da u Hrvatskoj godišnje u kućanstvima i poslovnom sektoru nastane 286.379 tona otpada hrane, ili čak 71 kilogram po stanovniku godišnje. Oko 76 posto (216.345 tona) otpada hrane nastaje u kućanstvima.


Jedna od središnjih aktivnosti projekta Fusilli je stvaranje 12 tzv. Living Labova u dvanaest različitih gradova, sudionika projekta. Riječki Living Lab u fokus stavlja građane, a posebni naglasak je stavljen na ranjive skupine poput umirovljenika i socijalno ugroženijeg stanovništva i/ili skupina s određenim bolestima. Također, jedan od glavnih izazova Rijeke u ovom projektu je prekomjerno bacanje hrane i dijeljenje hrane, a bit će stvorene i smjernice i upute kojima će se povezati prekomjerno bacanje hrane s nedovoljnim doniranjem hrane. Grad Rijeka je projekt Fusilli u svibnju odlučio povezati s već tradicionalnim događanjem u čijem je fokusu upravo hrana – Festivalom Porto Etno, kroz radionicu u kojoj su građani naučili da je moguće maksimalno iskoristiti svaku namirnicu, kao i anketu među građanima kako bi saznali njihove navike oko prehrane, kupovanja i pripreme namirnica te razmišljanju o zdravoj i održivoj hrani i otpadu hrane.




»Pozivamo građane Rijeke da se i u online formi u što većem broju uključe u ovo istraživanje kako bi se time aktivno uključili u efikasnije i održivije planiranje i upravljanje kupovinom i pripremom hrane te smanjenje nepotrebnog otpada hrane. Anketa koju su ispunjavali posjetitelji Porto Etno Festivala dostupna za popunjavanje i u online formi na linku. Anketa će biti dostupna do 10. listopada, ističu u Gradu Rijeci.