Prvi dan škole

Draška škola u novom ruhu: Svečano je bilo širom Liburnije, ali najsvečanije u Mošćeničkoj Dragi

Marina Kirigin

Draški prvašići ispred obnovljene Područne škole »Eugen Kumičić« / Foto VEDRAN KARUZA

Draški prvašići ispred obnovljene Područne škole »Eugen Kumičić« / Foto VEDRAN KARUZA

U obnovljenu Područnu školu »Eugen Kumičić«, za čije je uređenje izdvojeno više od 1,5 milijuna kuna, na svečani prijem stiglo je devet prvaša, a stoljetna zgrada škole jučer je dočekala 85 draških učenika. Ukupno je u liburnijske klupe sjelo 1.735 učenika, među njima 210 učenika prvih razreda



MOŠĆENIČKA DRAGA – Svečano je jučer bilo u Mošćeničkoj Dragi, u čiju je obnovljenu Područnu školu »Eugen Kumičić« na svečani prijem stiglo devet prvaša. Stoljetna zgrada škole je 85 draških učenika dočekala u novom ruhu. Početkom ljeta krenuli su radovi na obnovi ove područne škole koja djeluje u sastavu OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana. Uređen je okoliš škole i stepenište, obnovljene su i uređene četiri učionice, osam sanitarnih čvorova, dvoranica, holovi te izvršeni elektroinstalacijski i soboslikarski radovi u suterenu i prizemlju zgrade. To je samo prva faza uređenja ove škole, za što je izdvojeno više od 1,5 milijuna kuna. Uspješan početak u obnovljenoj školi učenicima je poželio župan PGŽ-a Zlatko Komadina, načelnik Mošćeničke Drage Rikardo Staraj i ravnateljica OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana Iva Erceg.


– Sretna sam i ponosna što smo se na prvi dan nastave okupili u obnovljenoj školi. Stoljetna škola dobila je novo ruho, a mi smo dobili puno bolje uvjete za rad. Hvala svima koji su sudjelovali u projektu, posebno spremačicama i domarima, koji su preko vikenda radili kako bi sve bilo spremno. Hvala načelniku i izvođačima radova na izuzetnoj korektnosti. Hvala našoj županiji koja kontinuirano ulaže u najveće i najbitnije segmente našega društva i time pozicionira odgoj i obrazovanje kao prioritetno područje – rekla je Iva Erceg.


Povijesni čin


Načelnik Staraj rekao je da je ovaj početak obnove škole povijesni čin za Općinu Mošćenička Draga i školu koja datira iz 1913. godine. Naveo je i radove druge faze uređenja škole koji će obuhvaćati i sređivanje prometnog prilaza samoj zgradi, ali i radove na katu zgrade i krovištu. Komadina je istaknuo da početak svake školske godine obilježavaju otvaranjem nove/obnovljene škole. Dodao je da će u drašku školu nastaviti ulagati u idućim godinama i voditi brigu o svih 66 škola i učeničkih domova i njihovoj infrastrukturi na području PGŽ-a.


Uređen je okoliš draške škole i stepenište / Snimio Vedran KARUZA

Uređen je okoliš draške škole i stepenište / Snimio Vedran KARUZA




Radove je financirala Općina Mošćenička Draga kao naručitelj, a PGŽ se uključio u investiciju na način da je u suradnji s općinom pokrenuo aktivnosti na prijenosu prava vlasništva školskih zgrada u Brseču i Mošćenicama koje više nisu u funkciji nastave, u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost investicije kroz sve tri faze uređenja škole u Mošćeničkoj Dragi iznosi 4,5 milijuna kuna, a preostale dvije faze realizirat će se u iduće dvije godine, istaknuto je na jučerašnjoj svečanosti u dvorištu područne škole.


Školsko zvono jučer je označilo početak nastavne godine i u preostalim školama na Liburniji, u školi »Drago Gervais« u Brešcima, »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima i »Rikard Katalinić Jeretov« u Opatiji. Ukupno je u liburnijske klupe sjelo 1.735 učenika, a među njima i 210 učenika prvih razreda. U OŠ »Drago Gervais« u Brešcima na prvi dan nastave stiglo je 210 učenika. U prvi razred krenula su 23 učenika, 20 njih u matičnu zgradu škole, a troje njih u Područnu školu Rupa-Lipa. U matuljskoj osnovnoj školi na nastavu su krenula 563 učenika i 69 prvaša, od kojih će njih 40 pohađati matičnu školu, 20 će na nastavu ići u Područnu školu Rukavac, a devetero njih u PŠ Jušiće.


Veći broj Ukrajinaca


– Već tri godine bilježimo povećanje za jedan razredni odjel u predmetnoj nastavi, odnosno imamo upisane učenike u D razred, međutim, ukupan broj učenika otprilike je isti kao i lani. Ove godine bilježimo i veći broj Ukrajinaca, njih devet pohađat će našu školu, što je pet više nego lani. Nastava će se održavati isključivo u jutarnjoj smjeni. Trenutno imamo dosta problema sa slaganjem rasporeda sati, s obzirom na broj odjeljenja, a želja nam što je više moguće izbjeći održavanje nastave u 7. i 8. satu. Za sada još nemamo informaciju o voznom redu autobusa, no nadamo se da će biti usklađen s obavezama učenika. Udžbenici su stigli i prvog su dana nastave podijeljeni učenicima – rekla je Astrid Massari, ravnateljica OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić«.


U lovransku osnovnu školu krenulo je 415 učenika, među kojima i 52 prvašića. Devet učenika prvog razreda krenulo je na nastavu u PŠ »Eugen Kumičić« u Mošćeničkoj Dragi, a 43 u matičnu školu u Lovran.


– Novina je da se ponovo vraćamo na model koji smo prakticirali prije pandemije, a to je da učenici obje škole imaju marendu po modelu »švedskog stola«, odnosno imaju izbor što će jesti za obrok – rekla je Iva Erceg, ravnateljica OŠ Viktora Cara Emina.


Kvalitetni uvjeti rada


U opatijsku osnovnu školu jučer je na nastavu stiglo 546 učenika, među kojima i 66 učenika prvih razreda. U malu školu u Voloskom krenula su 42 prvašića, u područnu školu u Veprincu njih 10, a u područnu školu u Ičićima njih 14. Opatijske osnovnoškolce pri dolasku u školu čekalo je i iznenađenje. Naime, ovog ljeta ulagalo se u obje područne škole, ali i u dvorište matične škole, u kojoj radovi još traju. Točnije, tijekom školskih praznika u školsku infrastrukturu investirano je gotovo milijun i 400 tisuća kuna. Završeni su radovi u interijeru Područne škole Veprinac u kojoj je kompletno renoviran unutrašnji prostor sredstvima škole. Grad Opatija uložio je u obnovu fasade s ulazom, napravljena je hidroizolacija te su postavljene pločice na terasi i uređena kovana ograda u PŠ Ičići. Najvrednije ulaganje je ono u školsko igralište u matičnoj školi u Opatiji, koje je također financirano iz gradskog proračuna.


– Nadstandard u osnovnoj školi koji već imamo u Opatiji ovim smo velikim investicijama učinili još boljim. U planu nam je još sređivanje stražnjeg ulaza u PŠ Ičići za osnovnoškolce, dok bi prednji služio za potrebe dječjeg vrtića. Posebno me raduje što su u PŠ Veprinac naši učenici i djelatnici napokon dobili primjerene i vrlo kvalitetne uvjete rada – kazala je ravnateljica opatijske osnovne škole Milana Međimorec.


U Područnu školu u Veprincu je krenulo deset prvašića / Foto VEDRAN KARUZA

U Područnu školu u Veprincu krenulo je deset prvašića / Foto VEDRAN KARUZA