Foto Pexels
Po vrućinama smo jeli laganiju hranu, a sada naš organizam traži onu kaloričniju
povezane vijesti
Kako dani postaju kraći, a toplina jenjava, tako se mijenjaju i naše prehrambene želje. Nerijetko smo već željni drugačijih okusa i nešto “teže” hrane. Donosimo vam dva recepta za prste polizati, a koja možete isprobati i u vašoj kuhinji.
Juha od mahunarki, mrkve i bundeve
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g već skuhanog slanutka
- 100 g već skuhane leće
- 140 g već prokuhanog graha
- 150 g bundeve
- 150 g mrkve
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- vruće vode ili povrtne juhe po ukusu
- peršin i sol po ukusu
Priprema: Bundevu i mrkvu narežite na kockice. Narežite luk i zapecite ga na dvije žlice maslinovog ulja, dodajte mrkvu i bundevu, sol i papar i ostavite da se okusi sjedine nekoliko minuta, a zatim povrće prekrijte šalicom vode ili juhe od povrća i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
Dodajte mahunarke, nasjeckani peršin, začinite solju i paprom te nastavite kuhati još 10 minuta. Po potrebi dodajte još vruće vode ili juhe. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali i da još uvijek ostane cijelo.
Gusta juha od bundeve, prokulica i badema
Sastojci za 2 osobe:
- 350 g prokulica
- 250 g bundeve
- 1 glavica luka
- 40 g badema
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol po ukusu
- papar po potrebi
Priprema: Operite prokulice, a zatim ih podijelite na pola. Bundevu narežite na kockice, narežite luk i zapecite ga na maslinovom ulju, a zatim dodajte prokulice, posolite ih i pustite da kuhaju 3 ili 4 minute, neprestano ih okrećući.
Dodajte bundevu i pokrijte povrće kipućom vodom. Posolite i dodajte papar. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali još uvijek ostane cijelo. U međuvremenu na tavi prepecite bademe koje ćete staviti na vruću juhu.