Nepogrešivo

Čini se da bi jaja trebali potopiti u vodu prije konzumiranja. Za izbjegavanje trovanja

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uvijek je dobro provjeriti da li su još uvijek dobra za jesti

Jaja su namirnica prisutna u svim domovima, ali često zaboravimo da su u ormariću ili hladnjaku i tada više ne znamo jesu li još uvijek dobra za jelo.


Kako biste izbjegli rizik od ovih neugodnih “nuspojava“, dobro je stoga provjeriti jesu li jaja još uvijek dobra, a srećom postoje trikovi kako to učiniti prije nego što razbijete ljusku.


Zasigurno je najlakši način da provjerimo ispravnost jaja koja imamo kod kuće – nakon isteka roka trajanja navedenog na pakiranju – uronimo jedno po jedno u čašu vode sobne temperature.


Ako je jaje svježe i još uvijek dobro za jelo, vidjet ćemo ga kako leži na dnu čaše, dok ako više nije tako svježe težit će se izdići na površinu.


To je zato što između ljuske jajeta i njegovog sadržaja postoji tanka opna koja se, kada jaje više nije svježe, počinje odvajati, stvarajući zračnu komoru koja vodi to toga da jaje pluta.


No, čak i kada se otvori, jaje nam može puno reći o svojoj kvaliteti.


Na primjer, ako žumanjak izgleda okrugao i zbijen i dobro pričvršćen za bjelanjak, jaje je stvarno svježe; naprotiv, vodenast bjelanjak u “ljuskama” ukazuje da je jaje staro i da ga treba baciti.


Nadalje, čak i izrazito sumporast miris sinonim je za jaje koje nije svježe ili nije pravilno konzervirano.


Općenito, bolje je konzumirati dobro kuhana jaja – pogotovo ako ih već neko vrijeme imamo kod kuće.


Na taj način ćemo znatno smanjiti rizik od zaraze.


Prosječno “trajanje” jajeta je otprilike 28 dana od njegovog izlijeganja, no bilo bi poželjno da se konzumira unutar par tjedana kako se ne bi izgubile blagodati ove namirnice.