FOTO: iStock
Kako otkriti da konzumirate previše masti?
povezane vijesti
Postoje mnogi skriveni signali kojima vam tijelo pokušava poručiti da biste trebali smanjiti konzumaciju namirnica bogatih mastima. Nutricionisti preporučuju dnevni unos masti između 60 i 80 grama, sve više od toga ima negativne posljedice na naš metabolizam i udio lošeg kolesterola. Kako otkriti da konzumirate previše masti?
Povećanje tjelesne mase
Masnoće su izrazito kalorične, 1 gram masnoće ima čak 9 kalorija, dvostruko više u omjeru od bjelančevina. Povećan unos masti vrlo brzo može dovesti da tijelo dobije više energije nego što potroši, a rezultati toga je uvijek povećanje tjelesne mase.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jako znojenje
Pretjerana konzumacija masti, posebno one iz namirnica životinjskog podrijetla, može rezultirati pojačanim znojenjem. Razlog za to je što unos masti podiže krvni tlak, što rezultira jačim lučenjem znoja.
Loš zadah
U situacija kada je masnoća glavni izvor energije naše tijelo proizvodi spojeve koji se nazivaju ketonima. Ketoni se izlučuju iz tijela ponajviše kroz disanje. Povećana količina ketona u našem organizmu tako dovode do specifičnog zadaha.
Probavne smetnje
Sigurno vam je poznat onaj osjećaj težine u želucu nakon što se pojeli pizzu, burek ili neki sličan masniji obrok. Masnija hrana se duže i teže probavlja, što može rezultirati nadutošću, proljevom i bolovima u trbuhu.
Osjećaj slabosti
Namirnice poput mesnih prerađevina, pekarskih proizvoda, pržene hrane i sličnih, sadrže veliku količinu takozvanih trans masti, koje uzrokuju upalne procese u našemu tijelu. Također, probavljanje tih tvari zahtijeva veliki napor našem probavnom sustavu i posljedično manje energije našem mozgu. Iz tog razloga se možete osjećati bezvoljno i dekoncentrirano.
Masnoće su esencijalne hranjive tvari koje su itekako potrebne da bi naš organizam pravilno funkcionirao. No bitno je pripaziti na unesenu količinu i također je uvijek najbolja opcija unijeti masnoće iz zdravih izvora poput plave ribe ili orašastih plodova, a reducirati unos iz mesnih prerađevina i pržene hrane.