Održavanje prometnica

Sanacija cesta u Jelenju: Novi asfalt i nogostup od Lubarske do Milaša

Sanja Gašpert

Sigurnije prometovanje i za vozila i za pješake

Sigurnije prometovanje i za vozila i za pješake



JELENJE – Na jelenjskom području nastavljaju se ulaganja u sanaciju cesta, odnosno njihovo tekuće održavanje. Upravo je u tijeku sanacija i asfaltiranje prve faze ceste od Lubarske do Milaša, a riječ je o cesti koja se vodi pod nazivom ŽC 5055. U sklopu radova, pješaci dobivaju novi nogostup, bit će riješena i odvodnja, a za nekoliko dana navedenom dionicom mještani će se voziti u potpunosti novim asfaltom, poručuju iz Općinske uprave te mole vozače za strpljenje. Vrijednost radova procjenjuje se na 1,3 milijuna kuna.


Ukupna duljina nove prometnice iznosi 300 metara, a uz prometnicu je izgrađen i nogostup. Kako ističu u Općini Jelenje, osim pješačkog prijelaza ugradilo se i pedeset metara nove ograde, a riješena je i kompletna oborinska odvodnja. U sklopu projekta proširen je i most te pomaknuta i prilagođena javna rasvjeta. Povećana je preglednost i sigurnost na navedenoj dionici ceste, a napose u zavoju koji je prilagođen današnjim standardima. Uz spomenuto, pokošeno je i uklonjeno raslinje uz cestu.


U tijeku su i radovi na sanaciji velikog i oštrog zavoja na županijskoj cesti ŽC 5005 u mjestu Ratulje. Vrijednost radova procjenjuje se na oko 150 tisuća kuna, a ukupna duljina prometnice iznosi oko 120 metara. Uz novi asfalt na navedenoj dionici sanira se i trotoar u duljini od dvadeset metara. Na tom predjelu svjedoci smo mnogih prometnih nesreća te je sanacija prometnice jedan od načina da se poveća sigurnost u cestovnom prometu, kako vozača tako i pješaka, napominju iz Općinske uprave.




Uz spomenutu cestu, Općina Jelenje i Županijska uprava za ceste popravili su i cestu na ulasku u Podhum iz smjera Dražica, u duljini od oko 300 metara. Ulazak u najveće naselje Podhum sada je uredan i primjeren sigurnijem prometovanju. Nedavno su, također, završeni radovi na proširenju i sanaciji nerazvrstane ceste broj 234, odnosno kolnika koji seže od okretišta autobusa u Lukežima do čitaonice, u smjeru Drastina. Uz kolnik je obnovljen i betonski zid uz cestu. Ovim proširenjem cesta je sada dovoljno široka za istovremeno prometovanje u oba smjera.