Mljac!

Čokoladna torta iz mikrovalne je jedina torta koju radimo ovo ljeto. Gotova je za po’ ure

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iznenadite čokoljupce ovom slasticom

Iako slatkiše, deserte i torte obožavamo tijekom cijele godine, nekako nam se ljeti baš i ne pali pećnica. Previše nam je vruće i radije bi lijepe dane iskoristili za nešto drugo osim kuhanja i kompliciranih recepata na koje nam odlazi čitavo poslijepodne.


Zato je tu čokoladna torta iz mikrovalne koju možemo raditi i u najtoplijim ljetnim danima bez da se previše oznojimo. Čitava priprema traje oko pola sata, a samo “pečenje” u mikrovalnoj svega deset minuta, piše BBC.


SASTOJCI


Biskvit


  • 90 g svijetlosmeđeg šećera
  • 70 g brašna
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 žličica espresso kave u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 ml suncokretova ulja (plus dodatno za podmazivanje)
  • 1 veliko jaje
  • 55 ml tople vode

Čokoladni ganache


  • 75 g tamne čokolade, razbijene na komade
  • 3 žlice slatkog vrhnja

Za ukrašavanje


40 g bijele čokolade, razbijene na komade


PRIPREMA


Podmažite kalup za tortu od 15 cm  koji se može staviti u mikrovalnu pećnicu s malo ulja i obložite dno papirom za pečenje.


U zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kakao, espresso prah, prašak za pecivo i sol. U posebnoj zdjeli umutite zajedno ulje, jaje i toplu vodu.


Mokre sastojke umiješajte u suhe sastojke, temeljito miješajući dok ne dobijete tijesto bez grudica. Izlijte smjesu u kalup i nekoliko puta dodirnite da biste raspršili mjehuriće zraka. Pokrijte prozirnom folijom.


Stavite smjesu u mikrovalnu na najjaču opciju i namjestite na pet minuta.


Izvadite kolač iz mikrovalne pećnice i provjerite je li pečen: gurnite štapić u sredinu, a ako izađe čist, kolač je gotov. Ostavite tortu da stoji 5 minuta dok ne napravite ganache.


Da biste napravili ganache, otopite čokoladu na srednjoj snazi mikrovalne (600W) na 2 minute, miješajući da bi se osiguralo da ne izgori. Izvadite iz mikrovalne pećnice i dodajte kremu, miješajući dok ne postane glatka i sjajna.


Za ukrašavanje otopite bijelu čokoladu u maloj zdjeli na srednjoj snazi mikrovalne  (600W) 1 minutu, miješajući  dok ne postane glatka i tekuća.


Izvucite tortu na tanjur za posluživanje i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.


Raširite ganache preko torte.


Pomoću čajne žličice bijelu čokoladu prelijte tankim paralelnim linijama preko ganachea.


Povucite dužu čačkalicu ili drveni ražnjić kroz čokoladu da biste dobili efektniju glazuru.