Bruse znanja

Najbolji od najboljih. U Krku traje tradicionalni Kamp mladih informatičara Hrvatske

Mladen Trinajstić



KRK – U Krku se sve do konca idućeg tjedna održava 31. Kamp mladih informatičara Hrvatske. Već tradicionalno događanje koje u Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan Krk okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele Hrvatske pozvane na sudjelovanje temeljem natječaja Hrvatskog saveza informatičara (HSIN), kao i darovite mlade informatičare iz udruga članica tog Saveza te darovite, za programiranje »zagrijane« učenike iz Grada Krka. Ovu sad već dobro uhodanu ljetnu školu Hrvatski savez informatičara upriličuje u suradnji s Klubom informatičara otoka Krka (KIOK) i krčkom školom – domaćinom Kampa, a sve se odigrava pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Krka.


Osnovni cilj ovog programa, predstavili su nam tajnik HSIN-a Krešimir Malnar i njegov kolega Boris Bolšec, tajnik Kluba informatičara otoka Krka, je stjecanje znanja i vještina iz više područja informatike, s posebnim naglaskom na programiranje, a za što bolju osposobljenost učenika za školska, županijska i državna natjecanja koja su pred njima, kao i za njihova sudjelovanja na informatičkim olimpijadama i ostalim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Kamp doprinosi dodatnom obrazovanju darovitih informatičara osnovnih i srednjih škola, a provodi se uz višednevno druženje mladih, popraćeno brojnim kulturnim i sportskim aktivnostima. Sudionici Kampa 2022. će prema svojim željama i afinitetima, otkriva nam nadalje Bolšec, moći sudjelovati u nekim od ponuđenih radionica koje među ostalim obuhvaćaju teme popt Logoa (početnog i naprednog), Pythona, C/C++/STL, algoritama, ali i radionice robotike, Arduina te 3D modeliranja. Osim navedenih radionica, za sve će sudionike biti organizirana i zanimljiva predavanja te drugi slični sadržaji, a bitno je spomenuti i da će radionice voditi stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i osvajači olimpijskih informatičkih medalja te članovi Kluba informatičara otoka Krka.


Prema posebnom programu, na Kampu će se pripremati i hrvatske informatičke reprezentacije koje ovoga ljeta očekuju nastupi na međunarodnim informatičkim natjecanjima. Reprezentaciju učenika osnovnih škola, saznajemo, uskoro tako čeka nastup na 6. Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2022, dok reprezentacije učenika srednjih škola očekuju nastupi na 34. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2022, 2. Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke – EGOI 2022 te 29. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2022. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu.