Krznena ljepotica

Sibirska mačka je nježna, privržena i hipoalergena. Savršeno se prilagođava životu sa djecom i drugim ljubimcima

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Proizvodi vrlo male količine proteina Fel D1 (alergen koji izaziva alergijske reakcije). 

Sibirska mačka, koja potječe iz hladnih područja Sibira, kao što to i ime sugerira, izgleda da potječe od križanja između divljih mačaka s planine Ural i uobičajenih domaćih mačaka. Prva povijesna dokumentacija o postojanju sibirske pasmine datira iz 1700. godine, ali tek nakon pada Berlinskog zida ove su se mačke proširile zapadnom Europom.


To je velika mačka, čvrste građe tipične za pasmine koje su se razvile u hladnim krajevima. Težina mužjaka može varirati između 6 i 12 kilograma, dok ženka obično ne prelazi 6 kilograma.


Glavna karakteristika sibirca je bujno krzno s dugom, gustom i vodootpornom dlakom te gustom i vodoodbojnom poddlakom. Oko glave dlaka oblikuje grivu koja ovoj mački daje aristokratski izgled. Glava sibirske mačke je proporcionalna, blago zaobljena i duža nego li šira.


Oči su velike, ovalne i dobro raspoređene, a boje mogu varirati od jantarne do zelene i plave. Uši su srednje veličine, široke u dnu, razmaknute i obrasle kratkom dlakom na stražnjoj strani i čupercima duže dlake s unutrašnje strane. Noge su visoke, robusne, a šape velike i s čupercima duge dlake između prstiju.


No, ono što karakterizira ovu mačku jest to da je ona slatkog, umiljatog i mirnog karaktera i zbog toga se savršeno prilagođava životu s djecom i drugim mačkama ili psima.


Blag karakter joj omogućuje da vrlo dobro živi kod kuće, ali budući da je podrijetlom iz divljine, idealno bi bilo osigurati joj otvorene prostore gdje može trčati, loviti i penjati se. Idealna prehrana za Sibirca je proteinska dijeta. Hrana može biti i svježa i pakirana, ali nužno kvalitetna.


Zahvaljujući karakteristikama svoje dlake koja se sastoji od masnog krzna koje jamči njegovu nepropusnost i mekoću, ne zahtijeva posebnu pažnju niti često pranje. No, tijekom razdoblja promjene dlake preporučuje se svakodnevno četkanje češljem sa širokim zupcima.


Valja istaknuti i kako je zvana “hipoalergena mačka” te stoga idealna za alergičare jer proizvodi vrlo male količine proteina Fel D1 (alergen koji izaziva alergijske reakcije).