Deni Srdoč / Foto: VEDRAN KARUZA
U odabranom društvu je deset hrvatskih restorana
povezane vijesti
- Gastromanifest Kvarnera: ‘Namirnice koje imamo su nama pod normalno, a u svijetu je to nulta kategorija kvalitete’
- ‘Nikad nemojte spuštati cijene u svom restoranu’: Evo što još savjetuje poznati španjolski chef s pet Michelinovih zvjezdica
- Hrvatska se od danas može pohvaliti jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice
Svi restorani kojima je 2021. dodijeljena zvjezdica zadržali su svoju visoku razinu usluge i priznanje i u 2022. godini.
Najvažnija je to vijest unutar upravo objavljenog Michelinova vodiča za Hrvatsku za 2022. godinu.
“Destinacija koja zavodi međunarodne putnike svojim priobaljem iz snova, impresivnim bogatstvom svojeg područja i kristalno čistim morem, još uvijek privlači inspektore Michelinova vodiča svojom gastronomijom prepunom svježine i okusa.”, istaknuta je impresija o hrvatskoh gastronomiji u najnovijem izdanju vodiča.
Michelinovu zvjezdicu dakle imaju Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj), 360 (Dubrovnik), LD (Korčula), Monte (Rovinj), Agli Amici Rovinj (Rovinj), Pelegrini (Šibenik) i Noel (Zagreb) dok su posebno istaknuti restorani Draga di Lovrana (Lovran) i Boškinac (Novalja) koji su zadržali zvjezdicu i s novim kuharima pokazujući na taj način “složnost tima i umijeće prilagodbe”.
– U Boškincu provodimo jedan poseban oblik edukacije chefova koji osobno vodim. U užem je izboru pet mladih, nadarenih i nadasve motiviranih kuhara koji će se vrlo skoro prometnuti u chefove, pa tako i našeg restorana, istaknuo nam je Boris Šuljić, vlasnik Boškinca i jedan od najvećih inovatrora hrvatskog turizma i gastronomije.
– Naši inspektori osjetili su stalnu kvalitetu kulinarskih iskustava koje nude ti restorani, jer su njihovi timovi pokazali redovitost i dosljednost, što pokazuje koliko je taj ključan kriterij važan za dobivanje Michelinove zvjezdice. Iz godine u godinu primjećujemo i sve veću predanost restorana i stručnjaka održivijoj gastronomiji, s naglaskom na visokokvalitetne proizvode lokalnog podrijetla, koji su ponos hrvatskog kulinarskog naslijeđa, naglasio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinovih vodiča.
Ukupno Michelnov izbor za 2022. sadržava 84 restorana. Po jedan je novi s oznakom Michelin Green Star i Bib Gourmand i a među šest preporučenih restorana je i Johnson iz Mošćeničke Drage za kojeg je istaknuto: “na jednoj od najmodernijih lokacija u sjevernoj Hrvatskoj svježa riba sprema se na jednostavne i tradicionalne načine… “.
NAJBOLJI HOTELI – IKADOR I ALHAMBRA
Michelinov vodič postavio je novi standard i za hotele. Izbor za Hrvatsku trenutačno sadržava 27 najspektakularnijih hotela u zemlji koji su predvodnici održivosti, kao što su to Ikador iz Ike, Alhambra iz Malog Lošinja, Lone u Rovinju, Riviera Poreč dok ih je najviše s dubrovačkog područja.