Foto: iStock
Osvježiti ćete se u trenutku i uživati u vašem omiljenom dnevnom napitku.
povezane vijesti
Ako je istina da nikada ne možete propustiti kavu tijekom dana, jednako je istina da s ljetnim vrućinama postaje manje ugodno uživati u toplom napitku. Pretvaranje kave u ukusnu domaću granitu neće vas natjerati da odustanete od užitka kušanja čak i na visokim temperaturama.
Sastojci:
- 200 ml kave
- 2 žlice šećera
- 100 ml vode
Priprema: Nakon što je kava pripremljena, ostavite ju da se ohladi. Dodajte hladan sirup napravljen od vode i šećera. Otopinu ulijte u posudu (čašu, bocu, staklenku) i ostavite u zamrzivaču dok ne dobijete željenu konzistenciju. Ovo je također izvrstan način za recikliranje ostataka kave.
Ako volite pijuckati čaj, ali vam je ljeti zamorno gutati topli napitak, razmislite o tome da se počastite granitom za utaživanje žeđi za vruća poslijepodneva.
Postupak je jednostavan, samo trebate slijedeće:
- Voda (količine variraju ovisno o tome želite li jaču ili nježniju aromu čaja)
- vrećicu zelenog čaja ili žlicu listova čaja
- 125 grama šećera
- filtrirani sok i ribana korica limuna ili limete
- vrećicu vanilina ili đumbira u prahu
Čaj pripremite klasičnim postupkom i ostavite listove (ili filter) da odstoje oko 10 minuta. Procijedite smjesu i ostavite da se ohladi. U međuvremenu se pobrinite za pripremu sirupa od vode i šećera. Zakuhajte vodu (isto koliko se koristi za čaj) i dodajte šećer i koricu limuna, miješajući dok se šećer dobro ne otopi i dobro promiješajte sastojke. Pustite da se sirup ohladi pa mu dodajte čaj i promiješajte, a zatim dodajte vanilin ili đumbir.
Sve stavite u posudu i u zamrzivač. Kad se polovica smjese smrznula, izmiksajte ju mikserom i vratite u zamrzivač te pričekajte da se skoro skroz stvrdne. Granita od zelenog čaja spremna je za posluživanje!