Gastropriredba

Fešta od črešanj u Lovranu: Razrezan štrudel dug 25 metara, trešnje nikad bolje

Marina Kirigin

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Slasticu dugu 25 metara pripremili su djelatnici hotela Excelsior, ali nije se puno truda uložilo u izgled štrudela, a i posjetitelja je zbog "tajminga" manifestacije bilo manje nego ranijih godina



LOVRAN – Rezanjem 25-metarskog štrudela od sto kilograma trešanja u lovranskom parku kulminirala je današnja Fešta od črešanj. Dio je to gastropriredbe Dani od trešanja koja traje tijekom ovog tjedna, a u sklopu koje se u lovranskim ugostiteljskim objektima nude poslastice, ali i slana jela u koja je “ugrađena” lovranska črešnja, gastrodelicija Lovrana i Opatijske rivijere.


Pohvale i pokude


Ova nekad značajna priredba koja je bila velika pozivnica za dolazak u Lovran, ove je godine obilježena u nešto drukčijem izdanju. Fešta je s uzavrelog asfalta iz centra gradića preseljena u hlad parka na lovranskom mulu, što je pozitivno odjeknulo kod posjetitelja. Međutim, kritike su stigle na “tajming” priredbe, što je rezultiralo ne tako velikom posjećenošću na kakvu su nekad navikli u Lovranu, ali i na tek simboličnu ponudu.





Da nije prevelik trud uložen u organizaciju, govori i podatak da je nekada višemetarskim štrudelom znalo biti ispisano ime grada ili neki drugi detalj, a jučer je i po tom pitanju napravljen “korak unatrag”. Iako su vrijedne ruke djelatnika hotela Excelsior pripremile odličnu slasticu – za prste polizat, vizualno taj dojam bio je ispodprosječan jer je štrudel bio u 25 komada od po metar, zbijenih jedan do drugog. Lovranska črešnja, koja se nudila samo na jednom štandu, ipak je uspješno “zasladila” manifestaciju jer je trešnja bolje rodila nego ikada do sada.


Odličan urod


To je potvrdila i Edita Turković iz Dobreća, vlasnica OPG-a koja proizvodi lovranske gastrobrendove – trešnju i marun.


– Lovranske črešnji ovo leto su odlično rodile, nikad nisu bile ovako zdrave i slatke, ali je tužno ča ih danas niman kemu prodat. Storen je propust va organizacije, va isto vreme se održava i Balinjerada va Opatije i Fiumanka v Reke, pa kako onda očekivat da će ovde ki prit. Osim tega, fešta je trebala bit na početke lipnja, pasanu šetemanu kada je bilo i više črešanj, rekla je Turković koja je na svom štandu prodavala kilogram brtošinki (sorta lovranskih trešanja) po cijeni od 30 kuna za kilogram.



S obzirom na to da su trešnje ove godine odlično rodile i da su vrlo zdrave, oni koji je još nisu stigli probati spravljenu na različite načine, to mogu učiniti do 19. lipnja u ovim ugostiteljskim objektima: Stubica, Ganeum, Gradska kavana, Lovranski pub, kavana hotela Excelsior, Draga Di Lovrana, Knezgrad, Kvarner, Riviera, Lovranska vrata, Stari grad, Štanger i Delfino.