Briga o sebi

Vrijeme je za opuštanje: Otkrijte kako očistiti svoj um i tijelo

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Započnite s ostavljanjem svih uređaja u kući dok uživate vani

Naša tijela neprestano obrađuju stvari koje jedemo i pijemo dok naši umovi neprestano rade na procesuiranju misli i emocija.


Redovito čišćenje tijela i uma daje mnogo prednosti. Pomaže im da se oporave, napune i vrate svojim normalnim funkcijama jači nego ikad. Evo pet stvari koje možete učiniti danas da biste započeli.


Napravite digitalni detoksikaciju


Brojne su prednosti digitalne detoksikacije ili odmora od tehnologije. Ako ste uvijek na pametnom telefonu, detoksikacija može pomoći u poboljšanju mentalne dobrobiti.


Odmak od elektroničkih uređaja također može smanjiti stres.


Započnite s ostavljanjem svih uređaja u kući dok uživate vani. Kada budete spremni, pokušajte isključiti televizor, računalo, mobitel i drugu elektroniku na cijeli dan. To može zaustaviti želju za provjerom uređaja ili interakcijom s njima iz navike. Čak i kratka pauza može biti osvježavajuća.


Nekoliko dodatnih aktivnosti bez tehnologije koje biste mogli isprobati, a koje mogu biti čišćenje duše, uključuju:


-Pohađajte sat joge.


-Napravite nekoliko istezanja na podu svoje dnevne sobe.


-Pronađite mirno mjesto za sjedenje i uključite se u meditaciju.


-Idite u šetnju parkom.


-Vježbajte duboko disanje.


-Uzmite lijepu toplu kupku, možda uz laganu glazbu koja svira u pozadini.


Suho četkanje tijela


Suho četkanje, također nazvano garshana, još je jedna tehnika koja se koristi u ayurvedskoj medicini koja nudi prednosti čišćenja. Djeluje tako što stimulira limfni sustav. Ovaj sustav je važan za imunitet, štiti nas od infekcija i bolesti.


Sve što trebate je četka za tijelo kojom nježno češljate kožu. Vaša koža treba biti suha; ne trebate se prethodno kupati ili tuširati. Počnite s gornjim dijelom tijela i spustite se prema dolje, pazeći da ne trljate previše kako ne biste iritirali kožu.


Kada završite, istuširajte se ili okupajte kao i obično, a zatim nanesite losion ili ulje za tijelo kako biste navlažili kožu. Suho četkanje je brz i jeftin način da se osjećate osvježeno i obnovljeno, piše Very Well Mind.


Istuširajte se s hladnom i vrućom vodom naizmjenično


Drugi način da pomladite svoje tijelo i um je kontrastno tuširanje. Kontrastna terapija je tehnika koja uključuje izmjenu tople i hladne vode. Neki alternativni praktičari preporučuju ovu praksu kao način da potaknete cirkulaciju i poboljšate svoju energiju.


Da biste ovu tehniku primijenili kod kuće, uključite tuš i postavite temperaturu vode što je moguće toplije. Temperatura bi trebala biti vruća, ali ne nepodnošljiva ili vrela. Budite oprezni kako biste izbjegli opekline ili oštećenje kože.


Nakon što stojite u toploj/vrućoj vodi dvije do tri minute, promijenite temperaturu na najhladniju koliko možete podnijeti. Hladna voda bit će neugodna, ali možda će vam biti i okrepljujuća. Ostavite u hladnoj vodi jednu minutu prije nego što se vratite na toplu vodu. Ponovite ovaj ciklus dva do tri puta.


Zapišite svoje probleme


Kada čistite svoje tijelo i um, također je korisno pustiti misli i emocije koje ste nesvjesno blokirali da isplivaju na površinu. Potiskivanje emocija ima i mentalne i fizičke posljedice, kao što je povećanje rizika od depresije i povećanje vjerojatnosti da ćete razviti srčane bolesti.


Započnite osobni ritual kako biste počeli prepoznavati te osjećaje, a zatim ih pustite. Jedna od opcija je da napišete pismo nekome tko vas je povrijedio ili iznevjerio, koristeći pismo da objasnite kako se osjećate zbog njihovih postupaka. Ne morate ga slati! Poanta je jednostavno bolje razumjeti emocije koje ste možda nesvjesno potisnuli, dopuštajući im da pobjegnu iz vašeg tijela kako vam ne bi dalje mogli naštetiti.


Druga mogućnost je korištenje dnevnika kako biste sebi dali izlaz za sve svoje emocije, žaljenje i brige. Nastojte razumjeti kako se osjećate i, umjesto da pokušavate odgurnuti te emocije, iskoristite ih i iskoristite ih kako biste napredovali u ovom svijetu kao emocionalno inteligentnija osoba.