Predstavljanje knjige na terasi "Plavice" - Martin Pogačar, Tanja Rudež, Iva Kosmos, Tanja Petrović, Inge Solis i Bojan Purić / Snimio W. SALKOVIĆ
O knjizi je govorio urednički trojac Iva Kosmos, Tanja Petrović i Martin Pogačar, svi s Instituta za studije kulture i sjećanja u Ljubljani
povezane vijesti
CRES – Tek dvije godine nakon izdavanja održana je prva promocija knjige “Priče iz konzerve – Povijest prerade i konzerviranja riba na sjeveroistočnom Jadranu”.
Na terasi bara Plavica, ugostiteljskog objekta koji povremeno organizira razna kulturna događanja, a nalazi se upravo na mjestu gdje je nekad bila istoimena tvornica, predstavljena je knjiga koja je svojevrsni “homage” nekada brojnim tvornicama ribljih konzervi na Jadranu, a posebice njihovim radnicama i radnicima.
O knjizi je govorio urednički trojac Iva Kosmos, Tanja Petrović i Martin Pogačar, svi s Instituta za studije kulture i sjećanja u Ljubljani, potom Inge Solis koja je napisala tekst o povijesti creske Plavice, te autorica grafičkog oblikovanja Tanja Rudež. Njihov razgovor o knjizi moderirao je novinar Bojan Purić, a publika, među kojima je bilo bivših radnica tvornice i njihovih potomaka, mogla je saznati zbog čega su se autori upustili u istraživanje tog dijela industrijske baštine, te što su tvornice za preradu riba značile za lokalne zajednice u kojima su se nalazile.
Iako je izvorno knjiga objavljena na slovenskom jeziku, a potom u hrvatskom prijevodu, u Sloveniji još nije bilo javnog predstavljanja, ali su autori izrazili nadu da će povoljna epidemiološka situacija omogućiti niz promocija na slovenskoj i hrvatskoj obali.