Foto: iStock
Korišteni pravilno i u propisanim količinama, klinčići nemaju nuspojava, ali njihova zlouporaba (čak i ako je rijetka) može prouzrokovati ozbiljnu štetu.
povezane vijesti
Klinčići su začin poznat od davnina i koriste se u biljnoj medicini zbog njegovih ljekovitih svojstava zahvaljujući prisutnosti eugenola – ulja kojim su vrlo bogati. Upravo ovo ulje daje ovom začinu mnoga od njegovih svojstava – protuupalna, antimikrobna, probavna, antioksidativna, te stimulira pamćenje.
Puno se koriste u stomatologiji, jer su antiseptički i analgetski, pa je ovaj začin sastojak vodica za ispiranje usta i pasti za zube.
No, ovaj začin sadrži i mnoge druge aktivne sastojke koji ga čine dragocjenim i široko korištenim. Sadrži flavonoide koji su važni jer interveniraju u mikrocirkulaciji krvi i limfe i potiču zaštitu malih venskih žila, održavaju jetru zdravom, jačaju imunološki sustav, imaju važnu ulogu u visceralnom gubitku masti i u održavanju dobre fizičke forme. Podržavaju kardiovaskularni sustav.
Nadalje, minerale: kalij, natrij, fosfor, željezo, cink, magnezij, selen, mangan i bakar. Klinčići su također vrlo bogati vitaminima, primjerice vitaminom A, B1, B2, B3, B6, B9 ili folnom kiselinom, B12, C ili askorbinskom kiselinom, E, K, J i beta-karotenom.
Klinčići uglavnom sadrže esencijalna ulja. Smanjuju upalu i koriste se kod problema sa zubnom i usnom šupljinom. U stomatologiji se koriste s cinkovim oksidom za privremene ispune, kao element samih ispuna i kao materijal za zubne utiske.
Osim toga, imaju blagi germicidni učinak i zajedno s cinkovim oksidom su prisutni u lijekovima protiv zubobolje. Djeluju i antibakterijski, a s obzirom da su bogati taninima s protuupalnim i balzamičnim djelovanjem, lijek su protiv svih upala usne šupljine.
Primjerice, kod upale desni, herpesa simplexa, stomatitisa, grlobolje i prehlade, te kod suzbijanja kašlja. Pomažu u borbi protiv virusa i bakterija, a vrlo su efikasni kod upala mjehura. Uz to, klinčići, uvijek u obliku infuzije za piće nakon jela, izvrsni su saveznici probavnog sustava. U stvari, zahvaljujući prisutnosti eugenola, potiču želučane sokove i olakšavaju prolazak hrane u crijevima, izbjegavajući nakupljanje toksina i stvaranje crijevnih plinova. Odličnan su lijek protiv lošeg zadaha, a ublažavaju žgaravicu i mučninu.
Sadrže visoki postotak polifenola (tanina i flavonoida), pa se smatraju jedinom prirodnom komponentom koja posjeduje sva svojstva antioksidansa. Dakle pomažu i u borbi protiv preranog starenja, te pomažu u usporavanju stanične oksidacije jer suzbijaju aktivnost slobodnih radikala.
Korišteni pravilno i u propisanim količinama, klinčići nemaju nuspojava, ali njihova zlouporaba (čak i ako je rijetka) može prouzrokovati ozbiljnu štetu. U stvari, oni mogu izazvati alergije s osipima i poteškoćama s disanjem. Uz to, ne preporučuje se konzumiranje klinčića za djecu mlađu od 12 godina, tijekom trudnoće jer eugenol može prijeći barijeru placente i nanijeti štetu fetusu, kao i za one koji pate od bolesti jetre i od čireva.
Nadalje, ulje klinčića na bazi fenola može uzrokovati iritaciju kože i osjetljivost, bilo da se koristi lokalno ili oralno.
Uz pomoć ulja klinčića možete sami kod kuće napraviti vodicu za ispiranje usta. Potrebno vam je pola čaše vode, 1 žlica jabučnog octa i 2 kapi eteričnog ulja klinčića. Prokuhajte vodu, a zatim ostavite da se ohladi. Dodajte žlicu jabučnog octa i 2 kapi eteričnog ulja klinčića.
Ovako pripremljenom vodicom isperite usta dva puta dnevno (ujutro i navečer) do poboljšanja. Možete pripremiti i kućnu pastu za zube od soli i sode bikarbone te klinčića za izbjeljivanje zuba. Sastojci za pastu: pola žličice sode bikarbone, pola žličice morske soli i po 1 kap eteričnog ulja peperminta, metvice, slatke naranče i klinčića, te nekoliko kapi vode iz slavine. Kombinirajte sve sastojke u zdjelici i dobro ih izmiješajte četkicom za zube dok ne dobijete homogenu pastu.
Klinčić je poznati prirodni lijek koji indijske žene uvelike koriste kako bi imale blistavu kožu. U kozmetici se široko koristi kao sastojak kreme protiv bora. Od klinčića možete sami napraviti izvrsnu masku za lice, a potrebne su vam 2 žlice kukuruznog brašna, 1 žlica meda i 1 žlica mljevenog klinčića. Sve sastojke stavite u posudu i dobro ih promiješajte drvenom žlicom. Nanesite na prethodno očišćeno lice i ostavite da djeluje 20 minuta. Dobro isperite.
Masku za lomljivu i oštećenu kosu možete napraviti od 3 žlice mljevenog klinčića, šalice ružine vode, 2 žlice ricinusovog ulja i pola čaše maslinovog ulja. Dobro promiješajte sve sastojke i masku nanesite na vlažnu kosu. Ostavite da djeluje 10 minuta, te operite kosu. Kličnčići će regenerirati vašu kosu, navlažiti vlasište i potaknuti novi rast.
Uz klinčiće i malo mašte možete stvoriti mirisne predmete za kućanstvo, sredstvo protiv moljaca i protiv komaraca. Ukoliko su vaš problem moljci savjet je da kupite naranče s tankom korom, a zatim da naranču pustite da se suši dan ili dva. Po cijeloj površini umetnite klinčiće, a potom naranču uvaljajte u prah cimeta. Umotajte naranču u krpu i ostavite da odmara 2 tjedna. Kad protekne ovo razdoblje, istresite višak praha. Na kraju, naranču zavežite vrpcom i objesite je u ormar kao zaštitu protiv moljaca, a koja će ujedno ugodno namirisati prostor. Klinčiće možete staviti u posudu unutar ostave i oni će zadržati leptire i moljce podalje od hrane, ali i suzbiti miris plijesni.
Protiv komaraca izrežite luk na pola i utisnite nekoliko klinčića unutra. Odličan je repelent za dosadne komarce. Umjesto toga, za suzbijanje kolonija mrava sameljite klinčiće zajedno s paprikom i čili papričicom. Pospite prah blizu puteva mrava. Za ugodno namirisani prostor možete napraviti »uradi sam« parfem.
Dovoljno je pomiješati 3 kapi eteričnog ulja klinčića, 3 kapi eteričnog ulja mirte i 3 kapi eteričnog ulja niaulia koje posjeduje izrazito antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje. Koristi se kod svih vrsta infektivnih bolesti.
U kuhinji se ovaj začin naširoko koristi u kulinarskim pripravcima širom svijeta za aromatiziranje slatkih i slanih jela. Kao začin intenzivne arome izvrsno se slaže sa pečenjem, raznim juhama i povrćem poput luka i mrkve, sa mesom kojeg treba duže kuhati, a važan je sastojak i brojnih slastica poput medenjaka, božićnih kolača, kao i niza biljnih čajeva, te nezaobilazan dio kuhanog vina.