Snimio: Mateo Levak
Očekuje nas niz aktivnosti, od nove web stranice, do niza radionica i prezentacija kako bismo što kvalitetnije pozicionirali riječke ugostiteljske objekte, kazao je Škarpa
povezane vijesti
RIJEKA Čak 25 riječkih restorana i konoba uključilo se u projekt Riječke gastronomske luke koji zajednički provode Turistička zajednica grada (TZG) Rijeke i tvrtka Abisal na čelu s Karin Mimicom, idejnom začetnicom i voditeljicom cijelog projekta. Svim ugostiteljima, koji su se uključili u projekt, danas su na Trsatskom kaštelu uručene povelje čime je i službeno Rijeka dobila ukupno 39 Riječkih gastronomskih luka. Restorani i konobe koji su se uključili u projekt morali su zadovoljiti definirane kriterije koji se definirani prema vrsti luke za koju su se kandidirali, i to u devet kategorija – Luke lokalnih namirnica, Ribarske luke, Veganske luke, Poslovne luke, Romantične luke, Obiteljske luke, Luke za vinske entuzijaste, Pivske luke i Luke posebnosti.
Čestitavši svima na uključenju u projekt, direktor TZG Rijeke Petar Škarpa, kazao je kako je projekt započeo još u veljači i kojem je cilj još bolje pozicionirati riječku gastronomsku scenu i prije svega omogućiti krajnjim korisnicima, bilo da se radi o samim Riječanima ili turistima, da na jednostavan način prepoznaju ugostiteljske objekte, njihove vrijednosti, specifičnosti i potencijale.
– I na taj način dobiju upravo ono što su tražili, a u konačnici na taj način i podignemo kvalitetu našeg turističkog proizvoda. TZG Rijeke je prepoznala kvalitetu ove ideje i drage volje smo se uključili u ovaj projekt kojem je današnja podjela povelja tek početak. Naime, očekuje nas niz aktivnosti, od nove web stranice, do niza radionica i prezentacija kako bismo što kvalitetnije pozicionirali riječke ugostiteljske objekte, kazao je Škarpa.
Predstavnicima novih Riječkih gastronomskih luka čestitao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je tom prilikom kazao kako se Rijeka doista može pohvaliti vrlo dinamičnom gastro scenom, kao i Karin Mimica koja je kazala kako je proces definiranja Riječkih gastronomskih luka bio vrlo intenzivan.
Bio je to doista intenzivan i izazovan proces upravo iz razloga jer je bio izazov pronaći nešto u čemu ćete se svi pronaći obzirom da ste svi posebni sa svojom ponudom. U tome smo uspjeli te vjerujem kako će ovaj projekt doprinijeti da bogata gastronomska ponuda Rijeke bude još prepoznatljivija te gostima olakšati snalaženje u raznolikoj i bogatoj riječkoj gastro ponudi, kazala je Mimica.
Tako su povelje za Luke lokalnih namirnica dobili restoran Vintage i konoba Girica, za Ribarske luke konoba Ugor, konoba Girica i restorani Nautica i Ribica, za Veganske luke Tajlandski restoran Sabai i Rica gluten free, za Poslovne luke restoran Kamov hotela Bonavia Plava Laguna, Botel Marina te restorani Nautica i Ribica, za Romantične luke restorani Nautica i Vintage, za Obiteljske luke restorani The Kitchen by Miljenko i konoba Tarsa, za Luke za vinske entuzijaste Wine&dine Kod Zajca, restorani Ribica i Sabai, a za Pivsku luku King’s Caffe Food pub. Brojne su bile i Luke posebnosti pa je tako Fine dining luka restoran Nebo by Deni Srdoč, Bezglutenske luke su Rica gluten free i Botel Marina, Luka Kobasica je Crobasa, Barbecue luke su Bodega i Lovorka, Dnevna luka je Bistro Mezanin, Luka za poslovne doručke je restoran i pizzeria O’Hara, Degustacijska luka s pogledom je Trsatica, Dnevna korčulanska luka je Blato, Napolitanska luka je restoran i pizzeria O’Hara, Španjolska luka je Capote y Ole, Tajlandska luka je Sabai, Azijatska luka sushija je Taiyo, Kineska luka je Peking, a Azijska street food luka je Koya Asian Noodles.
Komentirajući ovaj projekt i ideju da se kroz njega gostima olakša snalaženje u gastro ponudi grada, Robert Barbalić iz restorana Ribica na Kantridi kazao je kako je ovo lijepo priznanje za koje je uvjeren kako će pomoći još većoj prepoznatljivosti ovog restorana.
Mi smo poslovna, vinska i ribarska luka. Prijavili smo se jer vjerujemo kako će i kroz ovaj projekt svi naši sadašnji i budući gosti prepoznati kvalitetu koju nudimo, obzirom da kod nabave namirnica, primjerice, uvijek biramo najbolje što možemo naći. Što se tiče Rijeke kao gastro destinacije, sigurno je da jako napreduje i to mi je jako drago jer u konačnici svima nama pojedinačno također ide u prilog. Svi radimo, svi se na dnevnoj bazi borimo da budemo što bolji tako da mislim da idemo u jako dobrom smjeru te da će cjelokupna ponuda za koju godinu biti na jako visokom nivou te prepoznatljiva i van granica naše zemlje, kazao je ovaj riječki ugostitelj.
Današnju svečanost uljepšali su i članovi Društva prijatelja Trsata u svojim povijesnim kostimima.