Automobilizam

Francuska od danas do nedjelje domaćin prve ovogodišnje utrke FIA brdskog prvenstva s već tradicionalnom završnicom u Buzetu

Miroslav Krpan

Matija Jurišić/Foto M. KRPAN

Matija Jurišić/Foto M. KRPAN

U žestoku europsku konkurenciju prošle se sezone upustio jedan od najmlađih, te u startu odmah i trofejnih hrvatskih automobilista, Riječanin Matija Jurišić iz Autokluba RI autosport, nastupivši na četiri utrke poslije kojih je osvojio naslov viceprvaka Europe grupe 4



RIJEKA Staz St. Jean du Gard – Col St. Pierre u Francuskoj od danas do nedjelje domaćin je prve ovogodišnje utrke FIA brdskog prvenstva Europe. Prva je to od deset zacrtanih utrka s već tradicionalnom završnicom 18. rujna u Buzetu.


Prošlogodišnju sezonu s naslovom prvaka Europe zaključili su talijanski automobilisti u kategoriji I (turistički automobili) Antonino Migliuolo (Mitsubishi Lancer Evo IX, FIA grupa 3) i u kategoriji II (formule i prototipovi) Christian Merli (Osella FA30 grupa E2-SS).


U žestoku europsku konkurenciju prošle se sezone upustio jedan od najmlađih, te u startu odmah i trofejnih hrvatskih automobilista, Riječanin Matija Jurišić iz Autokluba RI autosport, nastupivši na četiri utrke poslije kojih je osvojio naslov viceprvaka Europe grupe 4, dok je u konkurenciji 61 vozača kategorije I u konačnici zauzeo šesto mjesto. Matija je tada tek navršio 18 godina i poslije niza godina i znakovitih uspjeha hrvatskih vozača zablistao na europskoj sceni.




Vrijedi podsjetiti na trogodišnji uzastopni naslov prvaka Europe kategorije I Dubrovčanina Nike Pulića, koji je 1999., 2000. i 2001. u BMW-u M3 grupe A jednostavno harao europskim stazama. Do novog naslova, u istoj kategoriji, čekalo se 12 godina, kada je Gerovčanin Tomislav Muhvić, s Mitsubishi Lancerom Evo IX grupe N, osvojio europski tron.


Mladi Riječanin ove je sezone zacrtao nastup na svim utrkama, ali ugodno je iznenađenje i lista prijava za otvorenje sezone u Francuskoj, na kojoj su se, u konkurenciji 26 vozača kategorije I, razvrstanih u pet grupa, našli upravo naša dvojica europskih prvaka. Dok Jurišić nastupa u FIA grupi 3 sa Škoda Fabiom S2000, Tomislav Muhvić (Petar Klepac Gerovo) će ponovo sjesti u Mitsubishi Lancer Evo IX, a Niko Pulić (AK Konavle) u Smart Forfour FIA grupe 2.