Foto: Eurospin
Klasik talijanske kuhinje u proljetnom izdanju Eurospina i Željke Klemenčić
Osso buco ili šuplja kost u prijevodu s talijanskog, nadaleko je poznati specijalitet porijeklom iz Lombardije, pokrajine na sjeveru Italije. Ovo je jedno od onih jela koje vjerojatno nećete pripremati usred užurbanog radnog tjedna – ne zato što nije ukusno, već zbog pripreme koja iziskuje nešto više vremena. Srećom, imamo blagdane koji nam daju priliku da priredimo pravu kućnu gozbu samo za nas.
Jednom kada probate meso koje se dugo i sporo krčkalo u pećnici, znat ćete da je vrijedilo truda. Još više kada shvatite da je osso buco jedno od onih jela koja su sljedeći dan još ukusnija! Pripremite ovaj talijanski klasik u domaćem ruhu od svježih sastojaka i proizvoda iz Eurospina prema receptu Željke Klemenčić.
SASTOJCI
Za osso buco:
- 4 odreska teleće koljenice
- 1 šalica oštrog brašna
- 1 dl Amo Essere bio maslinovog ulja
- 1 poriluk
- 2 mrkve
- 2 dl suhog bijelog vina (istarska malvazija)
- 200 g Amo Essere bio pelata ili sjeckanih rajčica
- 500 g Delizie dal Sole smrznutog graška
- sol i papar
Za rižoto:
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 20 g moždine (izvađene iz kosti za osso buco)
- vezica mladog luka
- 0,5 dl Amo Essere bio maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina (istarska malvazija)
- 350 g Delizie dal Sole riže arborio
- 80 g maslaca Amo Essere bez laktoze
- 500 g mladog špinata
- 80 g naribanog parmezana
- sol i papar
PRIPREMA
Odreske nasolite pa lagano uvaljajte u brašno. Zapecite na maslinovom ulju dok ne dobije lijepu tamnu boju s obje strane. Maknite meso iz tave. U tavu dodajte nasjeckani poriluk, pa kad uvene i nasjeckanu mrkvu. Podlijte vinom i pustite da ishlapi. Onda dodajte rajčice. Pustite neka lagano prokuha pa dodajte grašak. Provjerite začine.
U duboku posudu s poklopcem prebacite meso, prelijte umakom, poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva oko sat vremena. Nakon toga pojačajte na 180 i pecite poklopljeno još pola sata, dok meso ne bude sasvim mekano.
Tijekom tih pola sata skuhajte rižoto. Na maslinovom ulju rastopite moždinu. Dodajte nasjeckani mladi luk (ili poriluk) pa pirjajte još 5 minuta. Dodajte rižu i miješajte dok se lijepo ne glazira. Onda podlijte vinom i pustite neka ishlapi. Tada počnite pomalo dolijevati vrući temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Kada riža upije sav temeljac, dolijte još malo, dok riža nije optimalno kuhana i lijepo kremasta. Maknite s vatre i u vreli rižoto dodajte špinat, maslac i parmezan.
Sve sastojke potražite u trgovinama Eurospin. Dobar tek!