Tradicionalna aktivnost

Nastavlja se poribljavanje Jaza – pušteno je 150 pastrvi dužine dvadesetak centimetara

Sanja Gašpert



BAKAR – Grad Bakar u suradnji s Gradskim komunalnim društvom Dobra nastavlja s poribljavanjem Jaza u koji je pušteno 150 pastrva dužine dvadesetak centimetara.


– U Jazu se ribe dobro snalaze, temperatura vode od 9 stupnjeva im je povoljna, imaju dovoljno kisika, hrane se vodenim biljem i pravom vrstom hrane. Nadajmo se da će Jaz najmanje godinu dana biti bogat ribom, što je ujedno i svojevrsna turistička atrakcija u Bakru. Većini ljudi lijepo je vidjeti ribe u Jazu, a često ih hrane kruhom. Inače, pastrva je jedna od najtečnijih slatkovodnih riba s razmjerno malo kostiju. Treba istaknuti kako se povremeno pojave mahovine na vodenoj površini, što uz često bacanje otpadaka daje ružan izgled ovom prirodnom fenomenu – ističu organizatori ove već tradicionalne akcije.


Poribljavanje Jaza uobičajena je aktivnost pokrenuta još prije pedesetak godina u organizaciji tadašnjeg Turističkog društva u Bakru. Idejni začetnik akcije bio je Albert Šporer, bivši profesor Pomorske škole Bakar, koji je tada obnašao dužnost tajnika bakarskog Turističkog društva.




Njegovo davno započeto djelo uspješno su u proteklim godinama obavljali Eko – Rijeka i Sportsko pomorsko društvo Luben iz Bakra.