Foto: M. GRACIN
Riječ je, naime, o međunarodnoj konferenciji vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca s besplatnim sudjelovanjem koja za cilj ima edukaciju, podizanje kvalitete usluge te povezivanje lokalnih proizvođača i ugostiteljsko-turističkog sektora, a koju organizira agencija Ricerca Mercato na čelu s Dantesom Begićem
povezane vijesti
RIJEKA – Šesti Wine EnoGastro Vip Event Rijeka 2022. okupio je u riječkom hotelu Bonavia Plava Laguna brojne ugsotitelje, vinare i male proizvođače iz Hrvatske i Slovenije.
Međunarodna konferencija
Riječ je, naime, o međunarodnoj konferenciji vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca s besplatnim sudjelovanjem koja za cilj ima edukaciju, podizanje kvalitete usluge te povezivanje lokalnih proizvođača i ugostiteljsko-turističkog sektora, a koju organizira agencija Ricerca Mercato na čelu s Dantesom Begićem.
Partneri projekta su Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera, Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke, Hrvatska turistička zajednica, HGK Županijska komora Rijeka i hotel Bonavia Plava Laguna.
– Naša je ideja bila napraviti malo drukčiji koncept. Ustanovili smo da imamo problema s kvalitetom ponude i usluge te smo htjeli na jednom mjestu okupiti ugostitelje i hotelijere koji će moći direktno dogovarati poslove. No, osim toga, ideja je bila i dodatno podići kvalitetu te su stoga tu i različite radionice i predavanja. Svake godine gledamo obogatiti ponudu tako da ove godine imamo primjerice radionicu o pivu, potom radionicu o ekološkoj proizvodnji vina, ali i predstavljanje naše lokalne gastronomije koju predstavljaju učenici Ugostiteljske škole Opatija, konoba Loznati, Marina Punat te konoba Ribica – kazao je Dantes Begić te istaknuo kako je uvijek cilj promovirati lokalnu enogastronomiju.
Među proizvođačima koji njeguju autohtone sorte, bio je tu, uz ostale, Dejan Rubeša iz Plovanić vina u Kastvu koji se prvi puta predstavio na ovom događanju. Predstavio je kastavsku belicu, ali i malvaziju, pjenušac od belice te vino iz amfore. Na pitanje koliko se daleko došlo u promociji i prepoznatljivosti belice, Rubeša je kazao kako je i ovo prilika da se još više o tome čuje.
– Unatrag osam godina belica je i službeno na hrvatskom tržištu, a unatrag tri godine i pjenušac od belice. I jedno i drugo su autohtona vina koja se mogu kušati samo na ovom uskom području Kvarnera i nigdje drugdje na svijetu. A što se tiče sparivanja belice s hranom, definitivno odlično ide kombinacija sa svježim sirevima, kvarnerskim škampom, ali i carpacciom, kazao je kastavski vinar.
Creska janjetina
Jedna od autohtonih namirnica koju su posjetitelji ovog događanja imali prilike kušati jest i creska janjetina koju su pripremali članovi obitelji Kučica, vlasnici konobe Loznati. Antica Kučica, s kojom su u Rijeci ponudu janjetine predstavili i sinovi Danijel i Kristijan, kazala je kako se pripremaju janjeća pašteta, pohana janjetina i janjetina iz krušne peći, kao i da ova obiteljska konoba ima tradiciju dugu čak 42 godine.
– Već 42 godine smo specijalizirani za janjetinu. Nekad je bilo teško, ali nismo odustali od ove naše namirnice – kazala je Kučica te dodala kako se očekuje dobra sezona, ako je sudeći po odličnim najavama za Uskrs.
Inače, izlagači su u Bonaviji jučer predstavili i proizvode od tartufa, sireve, rakije i likere te ostale delicije.