Pressica

HDZ zabrinut inicijativom PGŽ-a: Uvođenje mobilnih ambulanti moglo bi imati kontraefekt

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Smatramo da se time neće unaprijediti zdravstvena zaštita, već da će doći do zatvaranja postojećih ambulanti i time se smanjiti dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite, rekla je Beljan Brkić



Primorsko-goranski HDZ izrazio je bojazan da bi uvođenje sustava takozvanih mobilnih ambulanti u Gorskom kotaru moglo dovesti do pada zdravstvenog standarda građana.


Županijska vijećnica HDZ-a Sanja Beljan Brkić naglasila je da bi cilj svakog projekta trebao bi biti poboljšanje postojećeg standarda, a u Gorskom kotaru se to može postići na drugi način i to boljom opremljenošću postojećih ambulanti, uređenjem stanova i poduzimanjem drugih mjera kojima će se stimulirati dolazak zdravstvenog kadra u Gorski kotar, te povećanjem broja patronažnih sestara, čime će se ciljano pomoći starijem stanovništvu.


Strah od zatvaranja


– PGŽ priprema dokumentaciju za uvođenje sustava mobilnih ambulanti na području Gorskog kotara, a projekt će kandidirati na državni natječaj vezan uz Plan oporavka i otpornosti.




Taj sustav predviđa vozila opremljena poput ambulanti, s liječničkim timom koji bi zdravstvenu zaštitu pružao na terenu na tzv. baznim stanicama s čekaonicom u određenim terminima te pretpostavljamo da bi to u svakoj jedinici lokalne samouprave Gorskog kotara moglo biti maksimalno jednom tjedno.


Ovo nije dobro rješenje za Gorski kotar, jer se time neće dodatno unaprijediti zdravstvena zaštita, već suprotno, smatramo da će doći do zatvaranja postojećih ambulanti i time će se smanjiti dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite, ocijenila je Beljan Brkić.


Dodaje da je takav projekt dobar za one sredine u kojima ne postoji infrastruktura zdravstvene zaštite.


»Ali u Gorskom kotaru sve općine i gradovi imaju po jednu ili više ambulanti u kojima rade liječnici i svakodnevno pružaju zdravstvenu zaštitu. Pored toga, u Delnicama djeluje i Dom zdravlja u okviru kojeg se, osim opće, pruža i specijalistička zdravstvena zaštita, navela je Beljan Brkić.


Sufinanciranje prijevoza


Kada je riječ o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika u PGŽ-u, županijska vijećnica HDZ-a Ivana Pečnik Kastner kaže da je to od velike važnosti.


– Vlada je u 2021. godini donijela Odluku o sufinanciranju javne usluge cestovnog prijevoza putnika za razdoblje od 2021. do 2027. godine.


Ovom odlukom predviđeno je da će se iz državnog proračuna godišnje s najviše 428,1 milijun kuna sufinancirati javna usluga u cestovnom prijevozu putnika koju će ugovoriti županije i prijevoznici i to u iznosu do maksimalno 75 posto ukupnog javnog doprinosa u cijeni javne usluge.


Iako na području Gorskog kotara postoji mreža linija, postojeće linije se ne održavaju, a Županija do sada nije iskoristila ponuđena novčana sredstva kojima bi se one stavile u funkciju. Na taj način direktno bi utjecala na poboljšanje standarda stanovnika Gorskog kotara koji i ovako imaju veće životne troškove od ostatka županije.


PGŽ bi trebao, u suradnji s (grado)načelnicima Gorskog kotara te javnim prijevoznikom za linijski prijevoz, dogovoriti mrežu autobusnih linija kojima bi se osigurao prijevoz učenika i studenata s područja Gorskog kotara koji su polaznici srednjih škola i fakulteta na području Grada Rijeke, čime bi omogućili svakodnevno putovanje i povratak učenika i studenata i time u konačnici utjecali na mogućnost da ta djeca po završetku škole i fakulteta ostanu u Gorskom kotaru, ocijenila je Pečnik Kastner.


Predsjednik Kluba vijećnika Sanjin Vrkić najavio je da će u proceduru poslati zahtjev za sazivanje tematske sjednice o Gorskom kotaru u Delnicama, izrazivši nadu da će takav prijedlog biti prihvaćen jednoglasno.