Zdravi zalogaji

Najbrža i najjednostavnija hrana koja pruža dugotrajnu energiju

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kada ste umorni, vaše tijelo žudi za slatkim ugljikohidratima kao što su deserti i obrađeni grickalice, jer se konzumiranjem te hrane oslobađa doza serotonina.

Kada ste iscrpljeni, može vam se činiti gotovo nemoguće obratiti pažnju na prehranu. Međutim, koliko god to teško bilo, hrana koju jedemo igra važnu ulogu u održavanju naše razine energije.


Kada ste umorni, vaše tijelo žudi za slatkim ugljikohidratima kao što su deserti i obrađeni grickalice, jer se konzumiranjem te hrane oslobađa doza serotonina. Posezanje za slatkom hranom kada ste umorni može vam kratkoročno podići raspoloženje, ali će na kraju dovesti do pada energije.


Kada život postane ubrzan i vaša energija počinje zaostajati, evo nekih od najboljih namirnica koje vam mogu pomoći da dobijete trajnu energiju, zajedno s nekim od najbržih i najjednostavnijih načina da napunite svoje tijelo gorivom.


Proteini i vlakna pomoći će vam da se duže osjećate sitima


Iako proteini nemaju utjecaja na šećer u krvi, mogu vam pomoći da se duže osjećate sitima. Isto vrijedi i za vlakna. Odlučite se za minimalno obrađenu hranu poput kruha od cjelovitog zrna ili zobenih pahuljica.


Potražite “zdrave” masti


Masti su neophodne za opskrbu naših tijela energijom. Općenito govoreći, želite ograničiti zasićene masti u svojoj prehrani, čiji glavni izvor potječe iz životinjskih izvora poput govedine, svinjetine i punomasnih mliječnih proizvoda. Iako oni mogu biti dio zdrave prehrane u umjerenim količinama, previše može imati niz štetnih učinaka na vaše kardiovaskularno zdravlje.


Umjesto toga, možete se odlučiti za netropske biljne masti, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima i sjemenkama. Ovi izvori masti bogati su mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje su zdrave za srce, piše Life Hacker.


Idite na bademe, orahe i pekane


Samo jedna porcija badema donosi 6 g prirodnih, biljnih proteina, 4 g vlakana za punjenje, 13 g nezasićenih masti i 1 g zasićenih masti. Osim toga, bademi sadrže magnezij koji pomaže u proizvodnji energije u tijelu i podržava zdrav imunološki sustav.


Idite na voće koje se lako jede kao što su jabuke, banane i naranče


Voće nudi jednostavne ugljikohidrate koji vam mogu pomoći dati energiju, ali u obliku koji će dovesti do postupnijeg porasta šećera u krvi, pomažući vam da kasnije izbjegnete energetski pad. Ako ste već umorni, posegnite za voćem koje je lako jesti poput jabuke ili banane. Za više proteina, vlakana i masti dodajte maslac od kikirikija ili maslac od badema.


Nemojte podcijeniti zobene pahuljice


Zobene pahuljice se lako kuhaju i sadrže vlakna i proteine, što znači da će energija koju dobijete iz ugljikohidrata trajati dulje i izbjeći ćete pad šećera u krvi.  Za dodatni okus dodajte smrznuto bobičasto voće i orašaste plodove.


Idite na sendviče s maslacem od kikirikija na kruhu od cjelovitih žitarica


Maslac od kikirikija osigurava masnoće, proteine ​​i vlakna zdrave za srce, dok kruh od cjelovitog zrna sadrži vlakna i proteine ​​koji pružaju dugotrajniju energiju.


Pomiješajte jogurt i voće


Miješanje običnog jogurta s bilo kojim voćem koje imate pri ruci (banane, bobičasto voće, mango ili što god želite) dat će vam proteine ​​za sitost, uz dugotrajnu energiju iz voća. Jednostavan način da uvijek imate voće pri ruci je kupiti smrznuto, koje se dugo čuva.


Umočite prethodno narezano povrće u humus


Humus ima mješavinu vlakana i proteina, dok povrće ima vlakna i puno dodatnih hranjivih tvari. Da biste sebi olakšali posao, odlučite se za prethodno narezano povrće, poput vrećice mrkve ili pladnja s povrćem.


Prepustite se siru i krekerima od cjelovitog zrna


Ovaj zalogaj može biti jednostavan kao da izvadite malo sira iz hladnjaka i pojedete ga s krekerima od cjelovitog zrna iz smočnice. Sir će osigurati nešto proteina, dok krekeri od cjelovitog zrna daju vlakna i ugljikohidrate za dugotrajniju energiju.