Foto: iStock
Prema studiji Sveučilišta Reading, tri čaše šampanjca tjedno mogu nam poboljšati pamćenje.
povezane vijesti
Kada su u pitanju pravilna prehrana i dijeta, naučeni smo izbaciti određene namirnice i dobrano paziti što unosimo u organizam. Trudimo se izbaciti cheesburgere, pizze i pivo, a ponekad nam se čini da je sve ono ukusno potpuno zabranjeno.
Ali, prema nedavnim istraživanjima postoje neke namirnice od kojih ne moramo bježati jer nisu toliko loše za nas. Dapače, mogu nam pomoći da živimo dugo i zdravo, ako ih konzumiramo u normalnoj količini.
Šampanjac poboljšava pamćenje
Prema studiji Sveučilišta Reading, tri čaše šampanjca tjedno mogu nam poboljšati pamćenje. Pogotovo kod ljudi starijih od četrdeset godina. Istraživači su studiju dokazali na štakorima kojima su s dnevnim unosom hrane dali malu količinu šampanjca. Onda su im zadali da pronađu izlaz iz labirinta kako bi došli do ostatka hrane.
Štakori koji nisu konzumirali šampanjac, imali su stopu uspjeha od 50 % , a oni koji su konzumirali mrvicu pjenušavog pića, imali su stopu uspjeha od 70 %.
Nakon šest tjedana redovnih analiza, istraživači su otkrili da su nužni proteini koji poboljšavaju kratkotrajno pamćenje udvostručili koncentraciju štakora. Živjeli!
Začinjena hrana smanjuje rizik od raka
Kineska studija otkriva da ljudi koju konzumiraju začinjenu hranu šest do sedam puta tjedno imaju manji rizik od smrti uzrokovane rakom ili srčanim bolestima. Kapsaicin (sastojak chilli papričica) često se koristi kao topikalni lijek i povezuje se sa sagorijevanjem masnoća, pomaže u borbi protiv infekcija i stimulira bubrege, pluća i srca.
Mediteranski obroci smanjuju rizik od Alzheimera
Mediteranska dijeta bogata je povrćem, ribom i zdravim mastima, a potvrđeno je da smanjuje rizik od razvoja Alzheimera i raka dojke. Pomaže i u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Crveno vino za srce
Postoji mnoštvo zdravstvenih prednosti ispijanja crvenog vina, a jedno od najjačih su antioksidansi pomoću kojih se smanjuje mogućnost srčanih bolesti.
Čokolada za kognitivne vještine
Studija objavljena u časopisu “Appetite” otkriva da redovita konzumacija čokolade pomaže našim kognitivnim vještinama. Drugim riječima, jedimo čokoladu za oštrinu mozga, savjetuje Your Tango.