Knjiga u izdanju Oblaka

Kako biti gastarbajter u poeziji: Objavljena knjiga Alena Busića “Povratna karta”

Davor Mandić

Iskustvo radnika u inozemstvu uvijek je potentna građa za umjetničko oblikovanje



LABIN – Iskustvo radnika u inozemstvu, pogotovo kad je on pravi njemački »gastarbajter«, uvijek je potentna građa za umjetničko oblikovanje, iako takva poduzeća ne nalazimo često. U slučaju Alena Busića to se ipak dogodilo pa se njegovo iskustvo, a uobličilo se, kako sam kaže, u vlaku na relaciji Grafing – München, može pročitati u knjizi »Povratna karta«, objavljenoj u izdanju Oblaka iz Labina.
Alenu Busiću ovo nije prva knjiga, objavio je i ukoričenje naslova »Pečalba i druga svojta«, a kako to kaže izdavač potonje, riječ je o svojevrsnim dnevničkim zapisima u formi poezije u prozi. Iako, kada se knjiga promotri, riječ je o kombinaciji narativne poezije i teksta koji bismo mogli okarakterizirati kao esejistički zapis, ponekad razlomljen bjelinama koje bi imale sugerirati stihove.
Toposi Busićeve poezije do rođenja djeteta su sitnice koje čine život na razmeđi svjetova, onoga iz kojeg se otišlo i onog u koji se došlo, garnirane društveno-političkim komentarima. Od rođenja djeteta, sina Viktora, fokus se ipak mijenja, te svijet postaje »viktorocentričan«.
Alen Busić, kako to kaže njegov izdavač, rodom je iz Gorskog kotara (1987.), a živio je u Rijeci, dok bilješka u knjizi kaže da trenutno živi u Grafingu.