Selidba

Pored Gospića će se graditi novi Okružni zatvor u kojem bi se zaposlilo oko 200 ljudi

Marin Smolčić

Ministar Ivan Malenica je jučer potpisao Ugovor za realizaciju Središnje pismohrane zemljišnjih knjiga RH, a nakon toga je s nama podijelio vijest o gradnji novog Okružnog zatvora otvorenog tipa na periferiji  Gospića. Za početak radova je već osigurano 200 milijuna kuna, a gradit će se na lokalitetu Balinovac-Derale, nadomak Gospića, rekao je Petry



 


GOSPIĆ Nedavni posjet ministra  mora, prometa i infrastrukture Olega Butković i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice je, osim rješavanja brojne problematike iz njihovih resora,  na nekoliko načina u Gradu Gospiću i Ličko-senjskoj županiji  dao naslutiti  rješavanje nezaposlenosti i konačnu revitalizaciju demografske slike u Ličko-senjskoj županiji. Župan ličko-senjski Ernest Petry podijelio je danas s novinarima vrlo obećavajuće informacije. 


-Još sam na samom početku mojega mandata uporno  isticao kako naše temeljne probleme nećemo riješiti bez pomoći premijera Andreja Plenkovića, Vlade RH i resornih Ministarstava. Zato sam prilikom posjeta predstavnika određenih Vladinih resora uvijek organizirao koordinacije na kojima su sudjelovali predstavnici svih gradova i općina naše Županije. Da bismo čuli svako mišljenje i lokalnu problematiku. Tako smo od ministra Olega Butkovića čuli kako se grade ili će uskoro započeti realizacija mnogih infrastrukturnih projekata na svim razinama. Dovoljno je spomenuti Plitvičku obilaznicu, obilaznicu u Gospiću i novu dionicu do gospićke Poslovne zone, zatim rekonstrukciju cesta na području Otočca, u Brinju je osim cesta potreban nogostup, u Novalji se realizira Primorska ulica, a  diljem naše županije vršit će se sanacije i izgradnje mnoštva nerazvrstanih cesta.




Zatvor se seli iz središta Gospića


Kada sam u tome kontekstu govorio da postajemo veliko gradilište nisam mislio samo na cestovnu infrastrukturu. Ministar Ivan Malenica je jučer potpisao Ugovor za realizaciju Središnje pismohrane zemljišnjih knjiga RH, a nakon toga je s nama podijelio vijest o gradnji novog Okružnog zatvora otvorenog tipa na periferiji  Gospića. Za početak radova je već osigurano 200 milijuna kuna, a gradit će se na lokalitetu Balinovac-Derale, nadomak Gospića.


Bit će to moderan zatvor kapaciteta do 350 kažnjenika, a sukladno postojećim EU standardima tu bi se zaposlilo oko 200 ljudi. Na ovaj način bismo sadašnji zatvor izmjestili iz centra Gospića, otvorili nova radna mjesta, zadržali mlađe ljude u našoj županiji i uvelike popravili demografsku sliku ovog dijela Hrvatske, rekao nam je župan Ernest Petry.


Sadašnji Okružni zatvor nalazi se već dugi niz godina u središtu Gospića, dok se na obroncima planine Ljubovo nalazi izmješteni Odjel otvorenog tipa gdje se uzgaja stoka.