Čeka se model

Podjela financijskog kolača oko novih TV prava mogla bi izazvati veliku polemiku: “Treba li više dobiti Dinamo ili Hajduk?”

Davor Petrović

Dominik Livaković u ulozi TV kamermana/Foto PIXSELL

Dominik Livaković u ulozi TV kamermana/Foto PIXSELL

Jasno je da će Dinamo, kao klub koji više od desetljeća i pol dominira HT Prvom ligom i »pumpa« europski koeficijent, smatrati da mu pripada najviše



ZAGREB  Sklapanje ugovora vezanog uz televizijska prava između Hrvatskog nogometnog saveza i konzorcija koji čine Hrvatski Telekom, kladionica SuperSport i Hrvatska radiotelevizija definitivno predstavlja najavu početka boljih vremena za klubove HT Prve lige, koji su do sada na toj stavci zarađivali malo novca. U skladu s dogovorenim, od početka iduće sezone na raspolaganju će biti jedanaest milijuna eura godišnje, s time da model podjele još uvijek nije definiran.


No, savršeno je jasno da će najveći dio te svote dobiti nositelji kvalitete HNS-ovog proizvoda, odnosno prvoligaši. Prema neslužbenim informacijama, tu je u pitanju oko devet milijuna eura, dok će ostatak biti proslijeđen klubovima Druge HNL, futsalu, ženskom nogometu i natjecanju juniora. To bi, pak, trebalo poboljšati financijsku stabilnost za iduće četiri sezone, na koliko je ugovor potpisan. Dosadašnji ugovor, naime, iznosio je 1,6 milijuna eura, podijeljen na deset klubova, koji su dobivali još četiri-pet milijuna kuna na ime sponzora lige. Taj ugovor prestaje vrijediti 30. lipnja.


Velika četvorka


Ni podjela novca među članovima HT Prve lige još uvijek nije stavljena na papir. Za sada se samo zna da taj segment neće biti u sferi osnova matematike, odnosno da deset jednakih dijelova ne dolazi u obzir. Krugovi bliski HNS-u tvrde da će svaki član HT Prve lige dobivati jednaki fiksni dio, a ostatak će biti vezan uz ostvareni plasman i atraktivnost kluba, s time da se ovo zadnje navedeno može promatrati kroz povijesni značaj i broj navijača, odnosno ljudi zainteresiranih za nečije utakmice.




Naravno, tu bi najbolje morali proći klubovi velike četvorke hrvatskog nogometa. Opet, već sada se može pretpostaviti da će na tom polju biti dosta, blago rečeno, rasprava. Na primjer, jasno je da će Dinamo, kao klub koji više od desetljeća i pol dominira HT Prvom ligom i »pumpa« europski koeficijent, smatrati da mu pripada najviše.


HNTV


S druge strane, svoje argumente će u tom kontekstu sasvim sigurno ponuditi i Hajduk, koji je već godinama najgledaniji klub u domaćim natjecanjima. Prema dostupnim podacima, ove sezone se na tribinama Poljuda za deset prvenstvenih utakmica okupilo 98.568 gledatelja. Domaće nastupe devet preostalih prvoligaša uživo je, pak, u istom razdoblju uživo pratilo 141.916 ljudi, s time da su neki već trinaest puta igrali na svom terenu. Povrh toga, Hajduk će do kraja sezone dva puta ugostiti Dinamo te jednom Rijeku.


Ugovor HNS-a i konzorcija koji čine HT, kladionica SuperSport i HRT za sobom bi trebao povući i gašenje Hrvatske nogometne televizije. Tako je barem najavio Ivan Blažičko, suvlasnik tvrtke Vox-Nogomet koja je nakladnik HNTV-a i dugogodišnji nositelj TV prava za HT Prvu ligu. No, tu ipak treba pričekati razvoj situacije jer promjene su uvijek otvorena mogućnost.


U ovom trenutku je sigurno samo to da HT Prva liga od iduće sezone neće stanovati na Arena Sportu. Naime, HT je već najavio pokretanje dvaju novih sportskih televizijskih programa unutar platforme Max TV, no još uvijek se ne zna hoće li isti biti u sklopu osnovnog paketa ili će zahtijevati dodatnu nadoplatu. Isto tako, po jedna utakmica svakog kola trebala bi biti direktno prenošena na HTV-u.


U svakom slučaju, za klubove stižu bolji dani po tom pitanju. Prvi novac na račune klubova trebao bi biti isplaćen u srpnju ili kolovozu. Manji klubovi moći će pokriti trećinu proračuna, što će im olakšati život, bez obzira na to što bi prvak mogao dobiti dvostruko više od posljednjeg sastava, koji će dobiti dio novca, čak i ako ispadne… U svakom slučaju, HNS se izborio za bolje dane svojih najboljih klubova.