Sjednica Koordinacije

Gorski kotar uskoro dobiva mobilne ambulante, poznati detalji

Marinko Krmpotić

Dom zdravlja Delnice / Foto Marinko Krmpotić

Dom zdravlja Delnice / Foto Marinko Krmpotić

Vozila će biti opremljena poput klasične ambulante. Imat će liječnički tim te svoj posao odrađivati na terenu, na tzv. baznim stanicama, na kojima će za ta vozila biti pripremljen prostor



Gorski kotar bi trebao biti jedno od područja Primorsko-goranske županije na kojem će u bliskoj budućnosti zaživjeti sustav tzv. mobilnih ambulanti, idealan za područja na kojima su problemi disperziranosti stanovništva sve uočljiviji, a baš Gorski kotar i jest jedno takvo područje.


Konkretnije pojedinosti o samom projektu jučer je goranskim načelnicima i gradonačelnicima koji su nazočili sjednici Koordinacije goranskih čelnika održanoj u Ravnoj Gori prenio Vladimir Mozetič, direktor Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.


– Na državni natječaj vezan uz Plan oporavka i otpornosti prijavili smo uvođenje sustava mobilnih ambulanti.




Pod tim se pojmom podrazumijevaju vozila koja su opremljena poput klasične ambulante, imaju adekvatan liječnički tim te svoj posao odrađuju na terenu, na tzv. baznim stanicama, odnosno lokacijama na kojima će za ta vozila biti pripremljen prostor u okviru kojeg će biti grijana čekaonica, sanitarni čvor i sve ostalo što je potrebno za kvalitetnu medicinsku uslugu koja će biti pružana iz te pokretne ambulante koja će na tu lokaciju dolaziti u terminima koji će biti poznati stanovništvu kojem će biti namijenjena.


Faza pripreme


Cijena vozila mobilne ambulante je 1,6 milijuna kuna, a uređenje bazne stanice procijenjeno je na oko 180.000 kuna.


Određivanje lokacija baznih stanica, kao i uređenje tih lokacija, bit će ostvareno kroz dogovore s lokalnim samoupravama na kojima će djelovati mobilne ambulante, a to će ponajprije biti neke goranske općine, dok će gradske sredine i dalje zadržati postojeće ambulante.



Proces stvaranja tog sustava je na početku. Trenutačno smo u fazi pripreme i prikupljanja sve potrebne dokumentacije, a naredni nam je korak razgovor s čelnicima lokalnih samouprava kako bismo zajedno odredili pogodne lokacije za bazne stanice, nakon čega će te lokalne samouprave moći krenuti u poslove uređenja tog prostora – najavio je Mozetič koji je na pitanje načelnika Općine Fužine Davida Bregovca o tome što uvođenje mobilnih ambulanti znači za postojeće ambulante rekao:


– One ambulante koje više neće imati dosadašnu funkciju imat će neku drugu namjenu.


Važno je pritom reći da time neće doći do smanjivanja, već povećanja kvalitete zdravstvenih usluga jer ćemo kroz ovaj sustav biti bliži stanovništvu pa je, primjerice, moguće da ćemo na teritoriju nekih lokalnih samouprava umjesto sadašnje jedne fiksne ambulante imati možda i dvije bazne stanice na koje će redovno dolaziti mobilna ambulanta – rekao je Mozetič.


Kako do liječnika


Postojanje mobilnih umjesto fiksnih ambulanti moglo bi biti dobro za pojedine goranske sredine od kojih mnoge imaju sve većih poteškoća sa zdravstvom, ponajprije stoga jer je zaista sve teže privući liječnike da dođu raditi u ovaj planinski dio Primorsko-goranske županije.


Upravo u tom smjeru kretao se i najveći broj pitanja sjednici nazočnih goranskih čelnika pa je tako gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić pitala predstavnike PGŽ-a (uz direktora Mozetiča tu su još bili i Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a te dožupan Petar Mamula) zna li se kada i tko od onih čiju specijalizaciju pomaže PGŽ dolazi u Dom zdravlja Delnice iz kojeg sve više liječnika odlazi u mirovinu, a čelni čovjek Fužina David Bregovac pitao je može li se u zdravstvu početi primjenjivati ono što rade druge grane – uvoziti radnu snagu.


Već ovog mjeseca u Delnicama s povremenim radom (javnost će biti obaviještena o točnim terminima) počinje psihijatar koji će dolaziti iz Rijeke, a naredne godine s radom počinje i pedijatrica, najavio je Mozetič koji je na Bregovčevo pitanje odgovorio riječima da županijski Dom zdravlja već zapošljava liječnike iz drugih zemalja, i to ne samo s područje bivše države i Europe, već i zemalja izvan EU-a.


Fond za motiviranje liječnika još na čekanju


I sami bismo morali dati veći doprinos motivaciji liječnika za dolazak na naše područje, istaknuo je načelnik Općine Skrad Damir Grgurić.


– Prije otprilike godinu dana najavili smo da ćemo zajednički osnovati fond kroz koji ćemo određenim povoljnostima motivirati liječnike za dolazak na naše područje, odnosno nuditi kvalitetne stipendije studentima medicine.


Ništa nismo napravili i to nije dobro. Smatram da to moramo što hitnije realizirati, a mogućnost stipendiranja proširiti i izvan okvira studenata medicine s našeg područja – predložio je Grgurić.