Javna rasprava

Budućnost napuštenog kompleksa i dalje neizvjesna. Vlasnik poslao primjedbe na plan, ali ne i rješenje za Haludovo

Mladen Trinajstić

Primjedba je, naravno, na dio plana povezanog s tom zonom. Ja kao načelnik u ovoj fazi nemam ovlasti bilo što po tom pitanju odlučivati, pa smo tu njihovu primjedbu, kao i sve ostale prijedloge i primjedbe, proslijedili našim stručnim izrađivačima plana na njihovo očitovanje, kaže načelnik Kraljić



MALINSKA – Na zapadu (otoka Krka) ništa novo. Tako bi se otprilike, parafrazirajući naslov književnog klasika, moglo predstaviti trenutačno stanje stvari na planu već zahuktalog postupka donošenja novog Prostornog plana uređenja Općine Malinska-Dubašnica, a s tim dokumentom i noviteta koji su lokalnu javnost ujedno i najviše intrigirali, povezani s budućnošću ruinirane i već dugo izvan turističke funkcije dovedene zone Haludova.



 


Stotinjak primjedbi




Ovaj je hotelski grad, podsjetimo, kao jedna od važnijih tema donošenja novih prostorno-planskih odrednica, isplivao koncem prošle godine, netom pred početak postupka predlaganja novog obličja Plana. Tada je skupina mještana pokrenula inicijativu, a s njom i peticiju, za prenamjenu te zone iz turističke u »zelenu« zonu zaštićene šume, i to kao svojevrsna »kazna« njegovim vlasnicima zbog njihova lošeg, mnogi će reći i nekretninsko-špekulantskog, načina upravljanja tim danas napuštenim i zapuštenim bivšim hotelskim gradom prepuštenim razgradnji i korovu. Nedavno završeni postupak javne rasprave o prijedlogu novog općinskog prostorno-planskog dokumenta predstavio nam je općinski načelnik Robert Anton Kraljić.


– U postupku je zaprimljeno stotinjak primjedbi i prijedloga te se dokument nalazi u fazi njihove obrade, u kojoj izrađivač PPU-a ima zadatak dati svoje stručno viđenje i očitovanje na zaprimljene stavove javnosti. Nakon toga će se priliku očitovati dobiti i Općinski odbor za prostorno planiranje. Potom će morati uslijediti i ponovljena javna rasprava, nešto kraći i brži zakonom predviđeni postupak da bi se naposljetku, kad se sve to završi, konačni prijedlog Plana našao na predstavničkom tijelu koje ga usvaja, istaknuo je Kraljić. Pritom je napomenuo i da se zbog otegotnih okolnosti uzrokovanih pandemijom svi postupci, tako i oni povezani s novim PPU-om, odvijaju nešto sporijim i dugotrajnijim tempom.


– Zbog toga je realno očekivati da bismo taj dokument, u njegovom novom obličju, mogli dobiti do ovog ljeta, ili možda najkasnije do njegova završetka. U svakom slučaju, nikakvih novosti koje bi nam dale naznaku da se po pitanju Haludova nešto novo zbiva ili pak priprema i nadalje nema, što drugim riječima znači da smo na putu stavljanja danas još uvijek važećeg Detaljnog plana te zone izvan snage, rekao nam je jučer malinskarski načelnik.


Da žele, mogli bi i dalje ulagati


Kraljić je ponovio i da do donošenja novog Prostornog plana vlasnici Haludova i nadalje imaju mogućnost pokretanja ulaganja u njegovu obnovu, a što se, barem prema svemu do sad ondje viđenome, ipak neće dogoditi.


– Vlasnik će, nakon 15-godišnje neodlučnosti i inertnosti, iz svojih ruku očito uistinu ispustiti mogućnost realizacije svega što je sam ondje navodno htio raditi i graditi, a s čime općinska uprava ni lokalna zajednica nikad nisu imale problema. Problem smo imali jedino s njegovim željama za zatvaranjem obalnog pojasa u toj zoni, odnosno intenciji ishođenja koncesije zatvorenog tipa na pomorskom dobru u cjelini te zone, a koja se, podsjetimo, proteže na 36 hektara, od kojih 26 na kopnu, rekao je Robert Anton Kraljić.


Načelnik Općine Malinska-Dubašnica zaključio je da s približavanjem donošenja novog općinskog PPU-a polako cure i nestaju mogućnosti oživotvorenja planova koje su predstavnici vlasnika Haludova, ruskog poslovnog čovjeka Are Abramyana, svojevremeno predstavljali kao svoje vizije načina vraćanja tog hotelskog kompleksa na puteve stare, davno ugasle i nestale slave.

 


Primjedba vlasnika


– Istini za volju, u postupku javne rasprave pristigla nam je i primjedba predstavnika vlasnika Haludova, naravno, na dio plana povezanog s tom zonom. Ja kao načelnik u ovoj fazi nemam ovlasti bilo što po tom pitanju odlučivati pa tu njihovu primjedbu za sad nisam detaljnije niti proučavao već smo je, kao i sve ostale prijedloge i primjedbe, proslijedili našim stručnim izrađivačima plana na njihovo očitovanje, nastavio je Kraljić. Ocijenio je da se, kad je Haludovo u pitanju, sve na planu mogućnosti njegove revitalizacije očito nastavlja kretati u smjeru godinama demonstrirane inertnosti, razvlačenja i »zavlačenja«, odnosno izbjegavanja pokretanja investicijskih ulaganja njegova vlasnika koji, podsjeća nas načelnik, slijedom još uvijek važećeg Detaljnog plana i danas ondje ima mogućnost ishoditi potrebite dozvole i početi obnavljati uništene objekte.
– Dijelom zahvaljujući toj građanskoj inicijativi i s njom povezanoj peticiji koja je brojnošću svojih potpisnika pokazala da je najveći dio lokalne javnosti sklon čak i najradikalnijim mjerama »rješavanja« problematike tog zapuštenog i napuštenog hotelskog kompleksa, pokrenuti su postupci izmjene prostorno-planskih odrednica koji će u skoroj budućnosti za rezultat imati dokidanje neiskorištenog Detaljnog plana uređenja zone Haludovo, a koji je davno izrađen prema željama, htijenjima i investicijskim najavama ruskog vlasnika tog devastiranog turističkog područja, prenio nam je prvi čovjek malinskarske općinske vlasti.
Stavljanjem van snage detaljnog plana koje novi prijedlog PPU-a predviđa, podsjetio je Kraljić, za zonu Haludova počet će vrijediti znatno općenitije, restriktivnije i »krutije« odredbe plana višeg reda – budućeg Urbanističkog plana uređenja koji će tek trebati izraditi onaj tko ondje bude htio ulagati.


Zaštita prostora


Cilj tog postupka ponajprije je zaštita prostora od njegove daljnje devastacije propadanjem, govori načelnik napominjući da će ta zona, unatoč željama javnosti da je se »vrati zelenilu«, i nadalje ipak morati ostati u obuhvatu turističkog zemljišta.
– Općina u svim svojim postupcima inzistira na zakonitosti, pa se tako niti to svrsi davno privedeno turističko zemljište ne može na legalan način, čak ni s ciljem kažnjavanja onih koji su ga uništili, prenamijeniti u zelenu zonu. Međutim, zonu koja kao takva egzistira već više od 40 godina možemo učiniti onakvom da će njezinom vlasniku, tko god on bio, u budućnosti biti znatno zahtjevnije realizirati bilo kakva ulaganja, i to stoga što će iz prilično zahvalne pozicije u kojoj je danas ono biti vraćeno nekoliko koraka unatrag, objašnjava Kraljić.
Podsjetio nas je i da se zajedno s postrožavanjem odrednica slijedom kojih će se ubuduće moći graditi ili obnavljati hoteli u istom postupku donošenja novog PPU-a radi i na drastičnom smanjenju nekonzumiranog dijela toga područja, onog unutar obuhvata zone Haludovo II, u neposredenom susjedstvu u trnje i šikaru danas obraslog kompleksa hotelskih ruševina.