Obiteljski posao

Prvo craft pivo napravljeno je još u doba neolitika, a svoje ima i Rab. Jeste li kušali Rajsko pivo boje zalazećeg sunca?

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

U proces nastajanja finalnog proizvoda, flaširanog Rajskog piva, ali i svega vezanog uz uspješan rad Rapske pivovare, uključena je cijela obitelj Pirić



Svijet su preplavila craft piva. Vjerojatno prvo ‘’craft’’ pivo proizvedeno je u doba neolitika. No, 7.000 godina prije Krista taj prvotni ‘’kiseliš’’ kuhali su Babilonci proizvodeći 16 vrsta piva. Receptura se proširila na Egipat, a tamo je pivo bilo i dnevna hrana (plaća) robovima i radnicima. Tu tehnologiju razvili su 2.000 godina prije Krista. Omiljeni prehrambeni artikl proširio se na Perziju, Grčku i druge zemlje. Da okus ne bi bio kiseo, već blago gorak, pobrinuli su se Rusi iz Novogorodske oblasti dodajući mu hmelj. E, tako je krenuo dugi put piva od pećine do sportskih i koncertnih tribina.


Prva pivovara u Primorsko-goranskoj županiji nalazi se u Loparu, u obiteljskoj kući obitelji Pirić, na adresi Lopar 259. Dođete li na mrežnu stranicu Pivovare Rab, obrta za proizvodnju piva u vlasništvu Davida Pirića, jednostavno će vam se pojaviti logo s poznatom siluetom četiri zvonika koje krasi po jedan sastojak vrhunskog Rajskog piva. Naziv »rajsko«, naravno, vezuje se uz Lopar i jednu od najpoznatijih plaža na Jadranu – Rajsku plažu. Pogledate tu orošenu čašu ispunjenu tekućinom boje zalazećeg sunca s pjenom na vrhu i istog trena ste žedni. Žedni kao da ste propješačili Saharu, ne onu loparsku, već afričku, i to bez zaustavljanja.


Obiteljski obrt


U proces nastajanja finalnog proizvoda, flaširanog Rajskog piva, ali i svega vezanog uz uspješan rad Rapske pivovare, uključena je cijela obitelj Pirić: supružnici David i Maja te 13-godišnja kći Luna i devetogodišnji sin Noa.




Naime, Davidov je otac, kao pravi »otočni čovik«, godinama radio vlastito vino, no David je, skloniji pivu nego vinu, odlučio vodu dovesti malo na svoj mlin pa je vrlo hrabro pokrenuo, ni manje ni više, nego pivovaru. Poslovi su podijeljeni unutar obitelji i ima tu u radnom procesu za svakoga ponešto, od dezinficiranja boca, njihovog punjenja i flaširanja, do lijepljenja posebno dizajniranih etiketa, svatko ima svoju ulogu koja dovodi do završnog čina, no David je taj koji kuha i koji se bavi onim aktivnim dijelom nastajanja samog proizvoda.


– Od ječma vlastite proizvodnje do najfinijih hmeljeva pretočeno i refermentirano u boci – u našem pivu nema ničeg nema ničeg »mutnog« osim taloga koji nastaje zbog prirodnog procesa vrenja u boci, stoji na službenoj stranici.



Ambalažu, baš kao i ostale sastojke, izuzev vode, nabavljaju putem interneta, od proizvođača s kopna, a Rajsko pivo za sada je moguće nabaviti samo u flašama, premda se u bliskoj budućnosti planira proširenje ponude i na bačve.


– Kad je craft doživio svoj zamah, mnogo njih susrelo se s nemogućnošću proizvodnje dovoljnih količina piva pa su prema tome i modificirali način kuhanja, što je utjecalo na kvalitetu.


I David se susreo s istim izazovom, no on ne odustaje od okusa kakav je njemu zadovoljavajući pa zbog toga piva nema dovoljno za sve koji ga traže i žele.


– Konstantnim unapređivanjem tehnologije proizvodnje, a opet malim količinama, garantiramo kvalitetu piva. Nema tu neke tajne – zaslađeni ječam odstoji u toploj vodi kako bi se razgradio škrob. Nakon filtriranja sladovina se kuha uz dodavanje hmelja. Hmelj na početku kuhanja daje gorčinu, a onaj dodan kasnije aromu. Sladovina se nakon toga hladi, te se u nju dodaje pivski kvasac, nakon čega počinje vrenje piva. Tu kvasci u biti jedu šećere iz sladovine i pretvaraju ih u alkohol. Refermentacijom u boci kvasci stvaraju mjehuriće u pivu, odnosno CO2.


Craft i industrija


Za dobro pivo potrebna je i dobra voda, čiji je udio u pivu visokih 80 posto, dok ostatak čini razliku između »crafta« i industrijske proizvodnje.


– Otok Rab ima tvrdu vodu pa ju je prije upotrebe potrebno omekšati i pročistiti raznim filterima da bi bila dovoljno dobra za kuhanje piva. Ipak, tajna dobivanja vrhunskog okusa nalazi se u vrstama i kombinacijama slada i hmelja te kvasca, koji se koriste u varenju piva, kaže nam David.


Posebnom kombinacijom triju ječmenih sladova, David je dobio boju zalaska sunca, prepoznatljivu za Rajsko pivo, dok karakterističan okus daje kombinacija čak četiri vrste hmelja.


– U našem pivu osjetit ćete svu gorčinu i aromu hmelja, različito prženi slad i shvatiti zašto je pivo prehrambeni proizvod – od našeg piva su usta puna okusa.


Rajsko pivo po vrsti je ale pivo, koje se od lagera razlikuje po višoj temperaturi vrenja zbog veće otpornosti na alkohol, pa samim time i pivo ima više arome, okusa.


Trenutno je u ponudi samo ale Rajsko pivo, koje je glavni nositelj branda Rapske pivovare, no David kuha i stout pivo, ali ono je za sada još u fazi degustacije s prijateljima koji su njegova posebna i nezamjenjiva grupa kušača.


– Mi smo super iznenađeni kako potražnjom, tako i reakcijama ljudi. Rabska fjera 2017. je bila je naša odskočna daska i naš festivalski prvijenac, doslovno nas je izula iz cipela! Nismo mogli vjerovati koliko su ljudi zadovoljni, ne samo okusom piva, već i tada posebno dizajniranom fjerskom etiketom. Taj smo marketinški pristup primijenili kasnije na Loparskoj noći 2018., a pivo se pokazalo kao savršeni suvenir i poklon koji je proširio vijest da na otoku Rabu, osim domaćeg vina, postoji i vrhunska pivovara. Nama je to bio snažan vjetar u leđa, kazao nam je David.


Poznata markica


U današnje vrijeme za pokretanje bilo kakvog poslovanja u nas treba jako puno hrabrosti i upornosti, jer teško je isplivati i opstati u moru papirologije i birokracije, a još je teže ako se radi o nekoj neuobičajenoj vrsti djelatnosti i projektu za koji na ovim prostorima gotovo nitko nikada nije ni čuo, pa eto nema ni sluha ni podrške.


– Uglavnom sam plivaš protiv struje, tako je bilo i još uvijek jest u slučaju moje pivovare. Ona je moja velika ljubav i želja, i samo zato ne odustajem lako, ističe David.


Za sada, zbog ograničene proizvodnje, Rajsko pivo ne distribuiraju izvan otoka, osim one količine koja je prešla na kopno kao suvenir.


– Naći nas možete od nadolazećeg ljeta u nekoliko objekata na otoku, ali jednostavno pitajte i lako ćete saznati gdje smo jer smo jedinstveni.
Premda Pirići kažu da njihov trud do sad nije prepoznat ni potican od bilo kakvih tijela u Općini ili na otoku, prije nekoliko dana im je u Kneževom dvoru na Pagu dodijeljena oznaka Hrvatskog otočnog proizvoda, čime su stekli pravo označavanja svojeg proizvoda prepoznatljivom markicom.


– Sve što smo do sada postigli, postigli smo izričito vlastitim trudom i radom pa je samim time i zadovoljstvo veće. Naše bi Rajsko pivo moglo biti predivan suvenir u ponudi otoka i jednoga dana stati uz bok Rapskoj torti ili loparskom medu kao unikatan otočni proizvod, ali o tome ćemo vjerujem pričati nekom drugom prilikom.


Jedno hladno domaće


Stranci su opaki u ispijanju piva, no naši su ljudi također postali znalci kad je riječ o craftu i prepoznavanju njegove kvalitete i raznolikosti pa se rado vraćaju na »jedno hladno domaće« koje su pili prošloga ljeta. Doista nema bolje recenzije od one kad čovjek dođe iz Ljubljane ili Pule na tvoje pivo! To je ono zbog čega se ovim bavim.


Izvorno, različito, s puno okusa


Došlo je vrijeme u kojem ljudi prepoznaju i žele proizvode malih lokalnih proizvođača, nauštrb onih velikih industrijskih. Žele nešto drukčije domaće, izvorno, nešto različito i s puno okusa, što »craftica« jest, za razliku od industrijskih piva koja su sva gotovo istog okusa. Ja sam prvi seriju piva ponudio ekipi na Praznik rada, 1. svibnja 2015. godine, što je rezultiralo sveopćim oduševljenjem, i tu se rodila ideja, a sve ostalo je sada već povijest.