
Foto: iStock
Imamo recept za brzinsku pripremu kroketa koji uvijek uspijevaju
Mmm… hrskavi izvana, a mekani iznutra – kroketi mnogima su omiljeno jelo, a mogu poslužiti kao prilog uz glavno jelo ili fina večera. Tražite li najjednostavniji način za brzinsku pripremu, donosimo vam recept koji će uspjeti otprve: fini i hrskavi kroketi iz pećnice s dodatkom finog umaka oduševit će i velike i male. A što je najbolje od svega – sastojke sigurno već imate kod kuće.
Sastojci za krokete:
750 g krumpira
25 g maslaca
2 žumanjka + 2 cijela jaja
50 g tvrdog sira po izboru
50 g brašna
100 g krušnih mrvica
maslinovo ulje
sol i papar
Sastojci za umak:
1 šalica kiselog vrhnja
2 kriške pancete, nasjeckane
2 žličice mljevene crvene paprike
2 žličice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
¼ žličice soli
¼ žličice papra
Priprema:
1. Operite krumpire i stavite ih kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Ocijedite vodu, ogulite krumpire i usitnite kroz gnječilicu za krumpir. Dodajte maslac, 2 žumanjka, sir i začine. Pokrijte i ostavite da se rashlade, a zatim od smjese oblikujte krokete.
2. U tri dublja tanjura zasebno stavite brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Svaki kroket uvaljajte u brašno, otresite višak, a zatim umočite u jaje te prebacite u tanjur s krušnim mrvicama. Krokete prebacite na pladanj za pečenje i pustite da se ohlade do sobne temperature. Pećnicu zagrijte na 200 º C.
3. Krokete poškropite maslinovim uljem i pecite 20 minuta ili dok ne počnu poprimati zlatnosmeđu boju.
4. Za pripremu umaka, u manjoj zdjeli pomiješajte sve sastojke i poslužite uz tople krokete.