Nova serija

Sve je više izvornih otočnih proizvoda: Od Rajskog piva s Raba do nakita od paške čipke

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Sada je oznaku Hrvatski otočni proizvod i formalno dobilo čak 78 novih proizvoda koja su proizvela 23 otočna proizvođača



Čak 78 proizvoda koja su kandidirala 23 proizvođača dobilo je ovih dana i formalnu dozvolu nošenja oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP) kakvom se već neko vrijeme u nas »markiraju« i promoviraju kvalitetni i izvorni proizvodi otočana.


Slijedom postupka koji je u formalnom smislu počeo još lani u listopadu upućivanjem javnog poziva otočnim proizvođačima da kandidiraju svoje produkte, a nakon što su svoj sud o kvaliteti i izvornosti donijeli članovi četiriju nadležnih tehničkih komisija zaduženih za valorizaciju kandidatura, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluku kojom se u krug sve brojnijih nositelja prestižne »markice« uvrstilo i nekoliko novih proizvođača s područja kvarnerskih otoka.


CD klape Teha


Pravo nošenja takve oznake i promoviranja rezultata svog rada pod prepoznatljivom oznakom »Hrvatski otočni proizvod« stekli su tako pojedini proizvodi koje na tržište stavlja ZUO Santa Marija iz Lopara, i to njihov reljef Gospe Loparske, Srednja škola Bartula Kašića Pag, odnosno Učenička zadruga Slani škoj kojoj su spomenutom oznakom označene naušnice, narukvice i privjesci od paške čipke, creska ženska klapa Teha kojoj je ista oznaka dodijeljena »na račun« njena nosača zvuka »Momu škoju«, ali i Domaća radinost Lavanda iz Omišlja koja će pod oznakom HOP-a ubuduće moći promovirati svoje vrećice s lavandom, krpene lutke, ulja, kamen s motivom lavande, košarice, boce i držače za knjige.




Također, istom odlukom za pravo korištenja spomenute oznake izborila se i Pivovara Rab, obrt za proizvodnju piva u vlasništvu Davida Pirića iz Lopara koji će prepoznatljivom markicom smjeti označavati svoje Rajsko pivo. Oznaka HOP u kategoriji kemijskih proizvoda dodijeljena je Ivani Prah iz Krka i to za njene kreme za lice izrađene na bazi kamilice i smokve.


Stručno »filtriranje«


Spomenimo i da je na nedavno objavljeni javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod pristiglo 27 zahtjeva otočnih proizvođača koji su u tom postupku kandidirali 86 svojih proizvoda.


Nakon pregleda i vrednovanja pristiglih prijava, stručnjaci angažirani od nadležnog ministarstva odlučili su da sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom HOP, sve propisane preduvjete u potpunosti zadovoljava 78 proizvoda 23-iju otočnih proizvođača.


Stoga u ovom trenuktku, zajedno s proizvodima koji su upravo ovih dana dobili spomenutu oznaku, »markicu« HOP ima pravo koristiti čak 320 proizvođača za 1.094 njihovih proizvoda.


HOP-ovi stižu s 24 naša otoka


Hrvatski otočni proizvodi danas stižu s 24 hrvatska otoka – Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastova, Dugog otoka, Raba, Cresa, Lošinja, Prvića, Ugljana, Mljeta, Šolte, Žirja, Pašmana, Iža, Murtera, Oliba, Kornata, Rave, Silbe i Zlarina, kao i s poluotoka Pelješca.


Valja spomenuti i da se u gradu Krku već dvije godine početkom ljeta održavaju Sajmovi Hrvatskog otočnog proizvoda na kojima Krčanima, ali i brojnim, za kvalitetne izvorne proizvode uvijek zainteresiranim turistima neke od svojih aduta s ponosom predstavljaju otočni proizvođači.