Par godina karijere

Kako je tekao streloviti uspon Gabrijele Žalac: Bila je osobni Plenkovićev izbor, iako nije mogla proći ni u vinkovačkom HDZ-u

Zlatko Crnčec

Foto Davor Javorović PIXSELL / arhiva NL

Foto Davor Javorović PIXSELL / arhiva NL

Na unutarstranačkim izborima u proljeće 2016. kandidirala se za članicu Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci. I nije prošla. Šest mjeseci kasnije postala je ministrica



Aktualna članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac, koja je jučer uhićena po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), pravu je političku karijeru započela kada je 19. listopada 2016. postala ministrica Regionalnog razvoja i fondova EU-a.


HDZ kod sastavljanja Vlade uvijek vodi računa o tome da u njoj budu ravnomjerno raspoređeni kadrovi iz svih županijskih organizacija. Obično se to radi u dogovoru premijera i županijskih šefova HDZ-a.


Međutim, u ovom slučaju ona je bila osobni izbor Andreja Plenkovića koji je želio Vladu popuniti mladim i obrazovanim ljudima.




Ta Plenkovićeva odluka nije bila dobro primljena u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije jer je ministarskih ambicija imao tamošnji župan i šef HDZ-a Božo Galić. Osim toga, lokalni HDZ-ovi šefovi bili su nezadovoljni činjenicom da je ministrica postala osoba iz njihove županije koju oni nisu mogli ni na koji način kontrolirati.


Kolika je tada bila politička težina Žalac u HDZ-u, pokazuje i činjenica da se ona na unutarstranačkim izborima u proljeće 2016. kandidirala za članicu Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci. I nije prošla. Međutim, samo šest mjeseci kasnije postala je ministrica u Vladi.


Potom je vrlo brzo uslijedio i uspon u stranci. Žalac je u Predsjedništvo HDZ-a bila kooptirana 5. prosinca 2016. godine. Članica je dvaju stručnih odbora HDZ-a, za gospodarstvo, te onog za regionalni razvoj i europske fondove.


Nakon što su eksplodirale afere vezane za automobil »mercedes« i vožnju bez vozačke dozvole, Žalac je bilo sugerirano da se neko vrijeme ne pojavljuje na sjednicama Predsjedništva HDZ-a. Prije njihovog izbijanja ona je glasila za jednu od najvažnijih mladih političarki HDZ-a.


Njeno se ime spominjalo u kontekstu visokog, možda i najvišeg mjesta na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament 2019. godine.


Spominjala se i kao moguća kandidatkinja za zamjenicu predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima 2020. godine. Međutim, njena je politička karijera u izvršnoj vlasti završila u sklopu velike rekonstrukcije Vlade 17. srpnja 2019. kada je ostala bez ministarske funkcije.


Nakon toga je ostala članica Predsjedništva stranke na čijim se sjednicama nakon prvobitnog odsustvovanja počela povremeno pojavljivati.