Dobar tek!

Ideja za ručak: Slasna pašta alla votka s cherry rajčicama

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Comfort food za jesenske dane pune užitka

Tko ne voli talijansku kuhinju? Svjež miris bosiljka, aromatične rajčice, rastopljeni parmezan i slasnu tjesteninu… Ukoliko omiljenim sastojcima dodate i malo votke, čini se da ćete na svom stolu imati savršen i upečatljiv ručak. Podijelite ga s najmilijima i guštajte u brzom ručku od kojega rastu zazubice.


Sastojci


  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 ljutika, nasjeckana
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice svježeg origana
  • 1-2 žličice mljevene pahuljice crvene paprike
  • 6 šalica cherry rajčica, prepolovljenih ako su velike
  • 1/2 šalice votke
  • sol i crni papar
  • 1 šalica vrhnja ili kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 1 kilogram tjestenine
  • 3 žlice maslaca
  • 3/4 šalice naribanog parmezana i više za posluživanje
  • 1/2 šalice svježeg bosiljka, grubo nasjeckanog

Upute


Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku i kuhajte dok ljutika ne počne omekšavati, oko 3 minute. Dodajte češnjak, origano, rajčicu i čili pahuljice. Kuhajte 8-10 minuta, dok rajčice ne puknu i ne počnu se lijepiti za dno posude. Maknite s vatre. Pomiješajte oko pola rajčice u blenderu dok ne postane glatka smjesa, umiješajte umak od rajčice natrag u tavu.


Stavite tavu na srednju vatru. Umiješajte votku, kuhajte 2 minute, a zatim umiješajte vrhnje. Začinite solju i paprom. Držite toplo na laganoj vatri.


U međuvremenu prokuhajte veliki lonac posoljene vode. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, dok ne postane al dente. Ocijedite.


U umak dodajte tjesteninu, maslac, parmezan i bosiljak, miješajući dok se maslac ne otopi.


Tjesteninu podijelite na tanjure i prelijte bosiljkom i sirom. Uživajte!