Kakav kolač!

Tiramisu s limunom kojemu nećete moći odoljeti

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Slatkoća i svježina koja osvaja na prvo kušanje

Ovaj jednostavni limoncello tiramisu osvaja okusom limuna. Poseban okus mu pružaju svježi limuni i  ukusni limoncelo. Piškote namočene u limoncello sirup, a zatim slojevi jastučaste kreme od mascarponea s umućenim limunom potpuno će vas preuzeti.


Limoncello sirup


  • 1 ½ šalice vode
  • ⅓ šalice granuliranog šećera
  • 1 šalica limoncela
  • 3 žlice soka od limuna


Tiramisu


  • 48 piškota oko dva pakiranja
  • 680 g mascarpone sira ohlađenog
  • 425 g pripremljene skute od limuna
  • ⅓ šalice limoncela
  • 4 žlice soka od limuna
  • 2 šalice slatkog vrhnja za šlag
  • ⅓ šalice granuliranog šećera

UPUTE


Limoncello sirup


U malom loncu pomiješajte vodu i šećer i miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i umiješajte limoncello i limunov sok. Sipajte sirup u plitku zdjelu i ostavite sa strane da se malo ohladi.


Tiramisu


U velikoj zdjeli miješajte mascarpone sir na srednjoj i niskoj brzini dok ne omekša, oko 30 sekundi.


Dodajte skutu od limuna i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte limoncello i limunov sok i miješajte. Staviti na stranu. U posebnoj velikoj zdjeli ili zdjeli stajaćeg miksera tucite čvrsto vrhnje za šlag i šećer dok se ne stvore čvrsti vrhovi.


Uzmite oko ⅓ šlaga i umiješajte ga u smjesu s mascarponeom. Pažljivo umiješajte ostatak šlaga dok se ne sjedini.


S jednom po jednom mlaticom umočite u sirup s jedne strane oko 2 sekunde, a zatim s druge strane oko 2 sekunde. Ne želite pretjerano natopiti piškote ili će tiramisu biti previše vlažan i mljackav. Piškote bi trebale i dalje imati blagu hrskavost nakon uranjanja.


Rasporedite svaku piškotu, sve okrenute u istom smjeru u jednom sloju. Izrežite piškote da stanu po potrebi.


Polovicu mascarpone kreme rasporedite po prvom sloju piškota i zagladite vrh. Umočite preostale piškote, jednu po jednu, pa ih na isti način rasporedite po kremi. Preostalom mascarpone kremom premažite gornji sloj piškota i zagladite vrh.


Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Po želji ukrasite s više šlaga i koricom limuna.