FOTO/Pexels
Slatkoća i svježina koja osvaja na prvo kušanje
povezane vijesti
Ovaj jednostavni limoncello tiramisu osvaja okusom limuna. Poseban okus mu pružaju svježi limuni i ukusni limoncelo. Piškote namočene u limoncello sirup, a zatim slojevi jastučaste kreme od mascarponea s umućenim limunom potpuno će vas preuzeti.
Limoncello sirup
- 1 ½ šalice vode
- ⅓ šalice granuliranog šećera
- 1 šalica limoncela
- 3 žlice soka od limuna
View this post on Instagram
Tiramisu
- 48 piškota oko dva pakiranja
- 680 g mascarpone sira ohlađenog
- 425 g pripremljene skute od limuna
- ⅓ šalice limoncela
- 4 žlice soka od limuna
- 2 šalice slatkog vrhnja za šlag
- ⅓ šalice granuliranog šećera
UPUTE
Limoncello sirup
U malom loncu pomiješajte vodu i šećer i miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i umiješajte limoncello i limunov sok. Sipajte sirup u plitku zdjelu i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Tiramisu
U velikoj zdjeli miješajte mascarpone sir na srednjoj i niskoj brzini dok ne omekša, oko 30 sekundi.
Dodajte skutu od limuna i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte limoncello i limunov sok i miješajte. Staviti na stranu. U posebnoj velikoj zdjeli ili zdjeli stajaćeg miksera tucite čvrsto vrhnje za šlag i šećer dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
Uzmite oko ⅓ šlaga i umiješajte ga u smjesu s mascarponeom. Pažljivo umiješajte ostatak šlaga dok se ne sjedini.
S jednom po jednom mlaticom umočite u sirup s jedne strane oko 2 sekunde, a zatim s druge strane oko 2 sekunde. Ne želite pretjerano natopiti piškote ili će tiramisu biti previše vlažan i mljackav. Piškote bi trebale i dalje imati blagu hrskavost nakon uranjanja.
Rasporedite svaku piškotu, sve okrenute u istom smjeru u jednom sloju. Izrežite piškote da stanu po potrebi.
Polovicu mascarpone kreme rasporedite po prvom sloju piškota i zagladite vrh. Umočite preostale piškote, jednu po jednu, pa ih na isti način rasporedite po kremi. Preostalom mascarpone kremom premažite gornji sloj piškota i zagladite vrh.
Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Po želji ukrasite s više šlaga i koricom limuna.