KANJAC

Lovite li kanjca samo slučajno kao prilov ili kao ciljanu lovinu?

Boris Bulić

Premda po prirodi halapljivo guta gotovo sve što je jestivo, kanjac će se ipak ponajprije baciti na kakav mesni zalogaj, pogotovo ako je u pitanju očišćeni školjkaš poput dagnje, lakirke ili konjare, dok će sa posebnim tekom nasrnuti na svježeg gavuna, kozicu ili gambora.



Ribolov kanjaca je jednostavan i ne zahtijeva neku posebnu pripremu.


Budući da je proždrljiv, progutati će gotovo sve što mu se ponudi. Jedini ključni uvjet za uspješan ribolov je zapravo njegova prisutnost. Ipak, da ne bi sve ostalo na Providnosti, treba poduzeti nekoliko jednostavnih koraka i navezati nekoliko predveza. Budući da je stanište ove vrste redovito povezano sa zadjevima, s količinom pripremljenih prama i predveza u principu se ne može pretjerati.


Dva po dva


Osnovna konstrukcija podrazumijeva tri prame od kojih najdonja, rijetko kada duža od 60 centimetara, lovi ispod olovnice. Prame su najčešće duge od 15 do 25 centimetara, dok je razmak među njima takav da onemogućuje međusobni doticaj udica. Težina olovnica je usklađena sa dubinom no rijetko je kada potrebno ići ispod 30 i preko 80 grama. Izbor udica je stvar osobnih sklonosti, jer se u ribolovu kanjaca uistinu ne treba obazirati na veličinu. Kanjac će sa jednakom lakoćom progutati kakvu natjecateljsku minijaturnu osmicu kao i veliku Ownerovu ‘kroz nula’ kovanicu.


I noću su aktivni




Premda po prirodi halapljivo guta gotovo sve što je jestivo, kanjac će se ipak ponajprije baciti na kakav mesni zalogaj, pogotovo ako je u pitanju očišćeni školjkaš poput dagnje, lakirke ili konjare, dok će sa posebnim tekom nasrnuti na svježeg gavuna, kozicu ili gambora.


Nasrtaj na udicu se najčešće očituje naglom promjenom težine. Naime, kanjac nakon uzimanja ješke nastavlja plivati prema najbližem zaklonu. U trenutku kad osjeti otpor strune, počinje se batrgati tupim i ritmičnim trzajima koji ne traju dugo. Kada se izvuče na površinu uglavnom je miran tako da je podmetač potreban jedino ako se koriste posebno tanki promjeri na predvezima.


Kanjac je veliki proždrljivac


Podmetač je potrebniji zbog drugih riba, poput fratara, šaraga, kantara, pa i podlanice ili halapljivih ugora, koji najčešće dijele stanište sa ovom vrstom, a koji su puno vatreniji i žešći borci.


Kod primjeraka izvučenih sa većih dubina redovito dolazi do ekspanzije zbog nagle promjene tlaka koju kanjci vrlo teško podnose, tako da je vraćanje u more suvišno i uzaludno.


Kanjac je riba ukusnog i lako probavljivog mesa, no unatoč tome nije redovit na ribarnicama. Na meniju se nađe najčešće kao sporedan ulov pri čemu ga se može spremati na sve poznate načine. Najukusniji je lešo i na gradelama, te u brudetu pomiješan sa drugom ribom.