Zagreb

Bili smo na ZeGeVeGe festivalu: ‘Kad bi većinom jeli veganske namirnice, bilo bi dovoljno hrane za dva planeta’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kad bi postali vegani ili barem većinom jeli veganske namirnice bilo bi dovoljno hrane za dva planeta, a u ovoj trenutnoj situaciji prijeti nam puno veća glad u svijetu nego što je sada prisutna jer nemamo dovoljno resursa", upozorio je Oman



Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u subotu je na 13. ZeGeVege festivalu direktoru tvrtke Vegefino Tinu Pažuru uručila zlatnu plaketu za najinovatniji veganski proizvod – tofu kajganu, odabranu u projektu “Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”.


Plaketa nam puno znači jer je to naše prvo priznaje od kada smo preuzeli taj veganski brend krajem prošle godine i nadam se da nije posljednje, rekao je Pažur, čija tvrtka planira širenje po Hrvatskoj ali i na susjedne zemlje. Potražnja im raste, a već rade sa 20-ak maloprodajnih objekata i 20-ak ugostiteljskih objekata.


Foto galerija: Bili smo na festivalu veganskih proizvoda ZeGeVeGe Foto: Davor Kovačević


Za nagrađeni proizvod – tofu kajganu kaže da je, kao i svaka prava kajgana, relativno brzo gotova, baza je tofu, a u nju ide još malo luka, slanutkovog brašna, začini i listić paprike. “Ljudi kažu da je tofu kajgana i bolja od prave kajgane”, rekao je Pažur, inače nekadašnji SDP-ov gradski zastupnik u Zagrebu.


Uručene i zahvalnice




Ministrica Vučković uručila je i zahvalnice OPG-u Diana Prpić te tvrtki m-creations za sudjelovanje u projektu “Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”.


Čestitala je nagrađenima te istaknula kako “nije lako na ovaj način stvarati kvalitetne, zdrave, ukusne proizvode”.


“Riječ je o poduzetništvu, o kreaciji, o novoj dodanoj vrijednosti i inovativnosti i to doista treba snažno cijeniti i promovirati”, rekla je


Vučković te poručila kako će ih Ministarstvo podržavati i putem mjera, programa i potpora iz programa ruralnog razvoja i ostalih aktivnosti na svojim pozicijama.


Pozdravila je i sve sudionike ZeGeVege festivala koji se u organizaciji udruge Prijatelji životinja 3. i 4. rujna održava na Trgu bana Jelačića, sve koji se trude proizvoditi održivo i promovirati zelenu i kvalitetnu ishranu. Poručila je da su time potpuno u skladu s namjerama i strateškim ciljevima Ministarstva poljoprivrede jer najvrijedniji resursi koje imamo nisu bez granica i trebamo voditi računa da ih upotrebljavamo na najučinkovitiji način i da ih čuvamo za buduće generacije.


Kaže kako se može primijetiti da se navike potrošača mijenjaju, o čemu najbolje govori mehanizam ponude i potražnje i povišenja cijena kod točno određenih proizvoda.


“Potrebno je podržavati projekte koji doista vode računa o resursima, o dobrobiti životinja i promiču naše zajedničke ciljeve u pogledu svih stupova održivosti – zelene, socijalne i ekonomske”, poručila je Vučković. Naglasila je da takvi proizvođači uspijevaju, imaju svoje tržište i potražnju.


Vidljiv je pomak u izboru potrošača


Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, rekao je kako se definitivno vidi veliki pomak u izborima potrošača koji itekako gledaju da proizvod bude veganski, proizveden na održivi način te da ima što manji utjecaj na klimatske promjene, na zagađenje i potrošnju pitke vode, ali i na samo zdravlje.


Istaknuo je da na to itekako reagiraju i hrvatski proizvođači, uz male i veliki su počeli pratiti svjetske trendove.


“Cilj je i dalje proizvodnja, ali neka ta proizvodnja bude održiva jer resursi su ograničeni i prilikom proizvodnje trebamo paziti da ne uništavamo planet na kojem živimo. Kad bi postali vegani ili barem većinom jeli veganske namirnice bilo bi dovoljno hrane za dva planeta, a u ovoj trenutnoj situaciji prijeti nam puno veća glad u svijetu nego što je sada prisutna jer nemamo dovoljno resursa”, upozorio je Oman.