Srčana ekipa

“Krešin maraton” u Rabu srušio sve barijere. Dvjestotinjak plivača nadjačalo i lošu prognozu

Hrvoje Hodak

I ove godine pozitivan stav i snaga dvjestotinjak plivača nadjačali su lošu prognozu na putu ostvarenja plemenite svrhe ovog jedinstvenog maratona



RAB – Humanitarni plivački maraton za osobe s invaliditetom »Srcem protiv barijera« tradicionalno se održava već jedanaestu godinu zaredom, a jednako tako tradicionalno, organizatori, na čelu s pokretačem Krešimirom Butkovićem, te brojni sudionici i oni koji dolaskom dolaze pružiti podršku, susreću se, prije svega s vremenskim barijerama. Tako je i ove, posljednje subote u mjesecu kolovozu, loša vremenska prognoza najavljivala najgori mogući scenarij – otkazivanje maratona. Ali i ovoga puta bez uspjeha.


Jak vjetar, kišne kapi i osjetno rashlađeno more bili su ipak nedovoljno zahtjevna prepreka za srčanu ekipu Krešinog maratona. I ove godine pozitivan stav i snaga dvjestotinjak plivača nadjačali su lošu prognozu na putu ostvarenja plemenite svrhe ovog jedinstvenog maratona.


Sigurnija dionica


Zahvaljujući spasilačkom i timu hitne pomoći, policiji, te ostalim volonterima koji su uključivanjem u brigu o sigurnosti svih sudionika maratona, a posebno osoba s invaliditetom, omogućili njegovo održavanje unatoč vremenskim neprilikama, »maratonci« svih generacija zapjenili su more duž obale Barbatskog kanala. Plivala se simbolična i sigurnija dionica umjesto one na relaciji Vodenča – Dolin – Vodenča, čime je uspješno odaslana snažna poruka ujedinjenosti u zajedničkom cilju – jačanju senzibiliteta kod ljudi prema osobama s invaliditetom i omogućavanju jednakih mogućnosti za sve.




Iako je pandemija koronavirusa već drugu godinu zaredom onemogućila organizirano sudjelovanje članova udruga osoba s invaliditetom iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, nekolicina njih uspjela je pristići na otok u vlastitom angažmanu i biti podrška Kreši i brojnim prijateljima.


– Po jedanaesti puta srce mi je puno zahvalnosti spram mojih Rabljana i prijatelja Raba. Opet smo dokazali koliko smo složni i snažni i da ne odustajemo tako lako. Veliko humanitarno srce pobijedilo je loše vrijeme, zapinili smo more i prkosom pokazali i dokazali da smo jednaki u moru i jednaki na »kopnu«. Maraton je ispunio svrhu i svi se već veselimo sljedećem, 12. po redu, za kojeg se nadamo da će biti lišen kako epidemioloških tako i vremenskih nepogoda. Još jednom hvala svima, od organizatora do Rabljana i gostiju, ali i osobama s invaliditetom koje su samoinicijativno potegle do Raba. Neka maraton bude vječan jer još ima puno toga za napraviti, a jednom kad riješimo sve probleme, uživat ćemo u našem maratonu, našoj fešti velikog srca koje ruši sve barijere. U svoje i ime mojih prijatelja poručujem da idemo dalje, s osmijehom na licu, još snažniji, još ustrajniji, kazao nam inicijator maratona je Krešimir Butković.


Zarazni optimizam


Grad Rab, kao partner projekta od njegovog pokretanja 2010. godine, uspio je »nošen« zaraznim Krešinim optimizmom, uz suorganizatore, GDCK Rab i Udrugu Komin, te uz podršku pokrovitelja, TZG Raba i POU Rab, medijskih pokrovitelja, Radio Raba i portala Rab Danas, Trgovine Petra u ulozi donatora pića, rapskih časnih sestara benediktinki koje su donirale košaru kremica i ulja, obitelji Popić i vrijednih članova Komina te mnogih drugih pojedinaca, ponajviše susjeda koji su dali ruku pomoći pri realizaciji maratona, srušiti onu najveću barijeru koja se krije u ignorantskom stavu društva spram onih koji se bore za život s jednakim mogućnostima. Jedino promicanjem solidarnosti u društvu, posebno među mlađim generacijama koje treba učiti empatiji, ali i društvenoj odgovornosti, možemo ostvarivati promjene. Ovaj maraton svake godine napravi korak dalje po tom pitanju, a njegovi organizatori i sudionici svojom srčanošću doista ruše sve barijere pred sobom.


Kao »opipljiva« potvrda sudjelovanja i ujedno svojevrsna uspomena, sudionicima su od strane gradonačelnika Nikole Grgurića podijeljene medalje, a prodajom majica s prepoznatljivim logom maratona prikupila su se značajna sredstva koja će biti preusmjerena u humanitarne svrhe, u cilju realizacije započetih i planiranih projekata prilagođenih osobama s invaliditetom kako bi im se olakšao pristup društvenom životu zajednice.