#ZlatnaSlavonija: jela kakva još niste kušali

NL Promo

Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije

Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije

Čvarkuše, bazlamača, cicvara, tačkrle, trganci sa sirom, odrezak baruna Trenka, vinogradarski ćevap…, proširite gurmanski rječnik i u Požeško-slavonskoj županiji otkrijte nove okuse. A tek kad ih sljubite s vrhunskim vinima!

Za predjelo kruh s masti i malo pikantne mljevene paprike. Možda fina pašteta od pastrve? Ili jednostavna, a ukusna kombinacija jaja, brašna i kiselog vrhnja poznatija kao cicvara? Kulen, čvarci, slanina, kobasica, to se podrazumijeva, a nađu se tu i mirisne pogačice s čvarcima, lokalno čvarkuše… A to je tek početak!


Za ljubitelje mesnih zalogaja


Toplu, krepku juhu s njim će zamijeniti ljubitelji mesnih specijaliteta. Čobanac je pravi hit među gurmanima. Što se meso dulje krčka u kotliću na otvorenoj vatri to je bolji. Pravi znalci kažu – u dobar čobanac idu najmanje tri vrste mesa, a kotlić treba biti dva puta veći od količine jela. Pikantnost mu daje mljevena crvena paprika, finoću vrhunsko bijelo vino, naravno iz okolnih vinogorja.


Čobanac Foto: Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije


Za preporuku je i suho kuhano meso sa žganicama, a ljubitelji pečenja neće propustiti podolca ispod peke. Topi se u ustima.


Samo u ovom kraju


Jedino ovdje možete kušati čobanac u sendviču, modernu street food verziju ovog jela, a ovaj kraj poznat je i po tradicionalnom vinogradarskom ćevapu. Ne, neće vas podsjetiti na ćevap ni oblikom ni okusom, ali je zato za prste polizat. Dvije vrste, mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici pečenoj na ražnju, pa mu vi odolite!


A tek odrezak baruna Trenka! Teleće ili svinjeće meso punjeno slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom, pirjano na crvenom luku s umakom od gljiva. Čisti užitak!


Odrezak baruna Trenka Foto: Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije


Volite li ribu?


Ono što je čobanac za ljubitelje mesa to je dobar fiš paprikaš za ljubitelje ribe. Kotlić, otvorena vatra, najmanje dvije vrste svježe ribe, vino i crvena paprika… Pravi majstori znaju tajnu dobrog fiša.


Nakon pikantne uvertire odaberite dimljenog šarana, prženog soma, smuđa ili pastrvu sa žara odlične teksture i sjajnog okusa.


Pastrva sa žara
Foto: Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije


I još nešto slatko…


Tačkrle punjene najfinijim pekmezom od šljiva, trganci od sira, bazlamača u slatkoj ili slanoj varijanti. Možda šnenokle, knedle sa šljivama, štrudla… Baš savršen kraj.


Bazlamača
Foto: Borna Subota i Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije


Nismo zaboravili na vina!


Tu graševina daje vrhunske rezultate. Od mladih i svježih do odležanih i predikatnih, senzacija za istančana nepca! U tri vinogorja: Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, tridesetak je vinarija pa je Požeško-slavonska županija idealna za vinske ture. Dođite i stvorite uspomene i trenutke za pamćenje.


Više o jelima na linku:  https://www.visitslavonia.hr/media/14vgatoi/tzzps-gastro-brosura-2019-spread-za-web.pdf