TURISTIČKI BOMBON

Veliki povratak Francuza na hrvatsku obalu: Na Hvaru ih je više nego ikad, a dolazit će i u posezoni

Bruna Matičić

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 27.000 turista iz Francuske, a najviše u Splitu, Zadru, Zagrebu i Dubrovniku



RIJEKA – U dosadašnjem dijelu godine Hrvatska je zabilježila više od 230.000 dolazaka s tržišta Francuske, što predstavlja rast veći od 150 posto usporedi li se s prošlom godinom, te 52 posto ostvarenosti u odnosu na rekordnu 2019. godinu, izvijestili su jučer iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).


Također, iz HTZ-a pridodaju da je u dosadašnjem dijelu kolovoza zabilježeno oko 100.000 dolazaka te 380.000 noćenja francuskih turista, što je 103 posto više dolazaka nego u 2020. godini, odnosno predstavlja 74 posto ostvarenosti iz istog razdoblja rekordne 2019. godine.


Dolasci u posezoni


– Brojne aktivnosti koje provodimo na tržištu rezultirale su percepcijom Hrvatske u Francuskoj kao izuzetno sigurne, atraktivne i bliske europske destinacije koja se ove godine svrstala u sam vrh omiljenih destinacija francuskih gostiju i time povećala realizaciju dolaska i noćenja s francuskog emitivnog tržišta u dosadašnjem dijelu godine, istaknula je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj, Danijela Mihalić Đurica, pridodajući da se, osim percepcije naše zemlje kao sigurne destinacije, zbog relativno visoke procijepljenosti Francuza očekuju i pojačani dolasci ovog tržišta i u posezoni. O tome svjedoče i najavljena produljenja angažmana s hotelima i zračnim kompanijama do početka, odnosno kraja listopada, kazala je Mihalić Đurica.




– Nakon uvođenja obaveznih COVID-potvrda te najavljenih mjera od 12. srpnja, Francuska je po procijepljenosti službeno pretekla Njemačku i Ameriku. Zbog ranijih epidemioloških ograničenja u Francuskoj, pojačani dolasci s ovog tržišta počeli su relativno kasno, no većina organizatora putovanja specijaliziranih za Hrvatsku zadovoljna je rezervacijama za ovu godinu te je uspješno počela s rezervacijama za iduću godinu, kaže Mihalić Đurica.


Prema rezultatima eVisitora u Hrvatskoj trenutačno boravi oko 27.000 Francuza, a najbolje rezultate s francuskog tržišta bilježe regija Split, koja posljednjih godina postaje ultimativno odredište francuskih gostiju u Hrvatskoj, ali i Dubrovnik, Zagreb i Zadar, kao relativno nove destinacije za koju su ove godine uvedene brojne dodatne izravne zračne linije te otok Hvar koji bilježi 30 posto bolje rezultate nego rekordne 2019. godine.


Danijela Mihalić Đurica


Utjecajni mediji


– Iako sezona nikad nije bila neizvjesnija brojni francuski turoperatori ove su godine znatno proširili produkciju u Hrvatskoj te uveli nove programe, dok su zračne kompanije sukcesivno uvodile nove letove za Hrvatsku. Tijekom ovogodišnje ljetne sezone Hrvatska i Francuska povezane su brojnim zrakoplovnim linijama usmjerenim prema zračnim lukama Zagreba, Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika. Prema Hrvatskoj Francuzi mogu letjeti iz Pariza, Bordeauxa, Lyona, Marseillea, Nantesa, Nice, Strasbourga i Toulousea, uz ponudu više od 30 različitih redovnih, low cost i charter linija prijevoznika Transavia, Volotea, Ryanair, Easyjet, Croatia Airlines i Air France, rekla je direktorica HTZ-ova Predstavništva u Francuskoj. Pridodaje da su dobri rezultati zasigurno rezultat marketinških kampanja organizatora putovanja s programima u Hrvatskoj, ali i sjajnih objava u najeminentnijim francuskim B2C i B2B medijima poput Le Figara, Le Point, Le Monde, National Geografic, TourMag, l’Echo Touristique, Forbes.


Također, nastavak promotivnih aktivnosti na tržištu i pripremu za turističku 2022. godinu. najavila je u rujnu ove godine te izdvojila studijska putovanja u Istru i Zadar koje će Predstavništvo u Francuskoj organizirati za neke od najutjecajnijih dnevnih listova poput Le Figara i Le Monda, ali i sudjelovanje na najznačajnijem B2B sajamskom događanju IFTM TOP RESA početkom listopada.


– Što se aktualnog konteksta na tržištu tiče, Francuska ima vlastitu nacionalnu klasifikaciju rizičnih područja prema kojoj je Hrvatska i dalje označena zelenom bojom kao vrlo sigurno odredište za putovanja. Putnici koji putuju iz neke od zemalja EU-a koje su na karti označene zelenom bojom, od strane francuskih vlasti, ne moraju prezentirati negativan PCR test ili antigenski test, a s obzirom na vrlo visoku procijepljenost, u posezoni očekujemo daljnji rast dolazaka i noćenja s ovog potentnog emitivnog tržišta, zaključila je Danijela Mihalić Đurica.