Dan turizma

Selčani noćnim morskim konvojem obilježili važan datum

Ante Peričić

Foto TZ grada Crikvenice

Foto TZ grada Crikvenice

Prvo javno kupalište otvoreno je 4. kolovoza 1894. te se taj dan smatra početkom organiziranog turizma u Selcu i redovito se obilježava. Ove godine zbog pandemije reducirano, no ipak upečatljivo, panoramskom noćnom vožnjom Selčana i turista



Novim okolnostima unatoč, Selce ipak i dalje nastoji održati tradiciju stariju više od pola stoljeća. Sam je motiv slavlja vezan uz jedan poseban datum. Četvrtog kolovoza 1894. godine otvoreno je prvo javno uređeno kupalište u samome mjestu.



Osim što je važan dio povijesti turizma na području Rivijere Crikvenica, taj se dan smatra početkom organiziranog turizma u Selcu.


Ukrašene brodice




Iako je prijašnjih godina proslava bila višednevna i sadržajno bogatija, ove je godine sve, zbog aktualne pandemije, skromnije. Ali, naravno, uvijek je najljepši dio obilježavanja tog važnog datuma bila takozvana Venecijanska noć, kasnije preimenovana u Dan turizma.



Noćne vožnje u osvijetljenim brodicama, koje su započele u 21 sat i širile dobru atmosferu, obasjale su selački akvatorij na radost domaćih i turista.


Barke, osvijetljene feralima i ukrašene jasenovim granama, iz selačke su luke krenule u panoramsku noćnu vožnju, a na čelu ove nesvakidašnje, mirne i romantične morske karavane bio je drveni jedrenjak »Paša«.


Koncert na jedrenjaku


Ugodnu je večer uljepšao vatromet, a limena glazba Selce održala je koncert na jedrenjaku nakon plovidbe. Organizator događanja Turistička je zajednica grada Crikvenica, suorganizator je bio ŠRK Oslić, a pokrovitelji Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica te Eko-Murvica.



– Ovo je skromni način obilježavanja vrijedne obljetnice, uz nadu kako će program u sljedećim godinama opet biti višednevni, kao što ovako vrijedan jubilej i zaslužuje – zaključila je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice.