FOTO/Unsplash
Slatko tijesto, keksi, vanilija i čokolada...
povezane vijesti
Ovaj kolač je vrhunski desert za ljubitelje tijesta. Ovaj kolač od tijesta od kolačića ima slatki i maslačni kolač od vanilije s čokoladnim tijestom s komadima tijesta za kolače ispečenim u svakom sloju. Ova 3 sloja složena su i stopljena u kremu od tijesta za kekse, a zatim se uliju u svileni čokoladni ganache. Ako ste pravi sladokusac, ovaj kolač je za vas!
TIJESTO
- 1/2 šalice maslaca, sobne temperature
- 1/2 šalice granuliranog šećera
- 2/3 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica mini čokoladnog čipsa
TORTA
- 1 1/2 šalice maslaca, sobne temp
- 2 šalice šećera
- 3 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 3 šalice višenamjenskog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1/2 šalice 2% grčkog jogurta (kiselo vrhnje također djeluje)
- 1 šalica mini čokoladnog čipsa
KUHINSKO TJESTO
- 1 1/2 šalice maslaca, sobne temp
- 5 šalica šećera u prahu
- 1 šalica univerzalnog brašna
- 3/4 šalice svijetlosmeđeg šećera
- 1/4 šalice mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice mini čokolade
ČOKOLADA GANACHE
- 1/2 gorko -slatke čokolade, nasjeckane
- 1/2 šalice slatkog vrhnja
- 2-3 žličice biljnog ulja
UPUTE
TIJESTO
Ručnim mikserom izmiksajte maslac i šećere.
Dodajte mlijeko i vaniliju i miješajte dok se ne sjedini.
Pomiješajte brašno i sol, a zatim umiješajte komadiće čokolade.
Izvadite 1 1/2 žlice kuglica i malo ih poravnajte. Stavite “pljeskavice” od tijesta za kolačiće na tanjur obložen masnim papirom i stavite preostalo tijesto u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjava i pripremite okrugle kalupe za tortu. Premažite ih sprejem i izrežite 3 kruga pergamentnog papira da stanu na dno svake posude.
U manjoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo i sol te ostavite sa strane.
U mjernu čašu ulijte mlijeko i umiješajte vaniliju. Staviti na stranu.
U velikoj zdjeli pomoću ručnog miksera izmiksajte maslac i šećer nastavkom za pjenjaču. Miješajte na srednjoj brzini dok ne postane svijetlo i pahuljasto (oko 3-5 minuta). Nemojte skraćivati ovaj korak! Uvjerite se da su maslac i šećer lagani i pahuljasti jer će u protivnom kolač ispasti pregust.
Smanjite brzinu na srednju i umiješajte jedno po jedno jaje, pazeći da je svako jaje potpuno ugrađeno prije dodavanja sljedećeg. Umiješajte jogurt.
Koristeći mješavinu brašna i mlijeka, izmjenjujte to dvoje započinjući i završavajući s mješavinom brašna. To će biti tri dodatka mješavine brašna i dva mlijeka.
Na kraju, savijte mini čokoladni čips.
Podijelite tijesto između kalupa za torte i ravnomjerno ga rasporedite.
Do sada bi se vaše tijesto za kolačiće trebalo dovoljno ohladiti. U svaki kalup za tortu pritisnite 5 kolačića od tijesta. Tijesto za kekse rasporedite po tijestu tako da više ne vidite tijesto.
Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica u sredini ne izađe čista. Možda ćete morati okrenuti kolače do pola kako biste bili sigurni da se peku ravnomjerno.
Ostavite ih da se ohlade u posudama oko 20 minuta. Zatim nožem prođite po unutrašnjosti posuda i okrenite kolače na rešetku za hlađenje. Odlijepite papir s dna.
Kako biste bili sigurni da se kolač ne raspada, premjestite ga u hladnjak da se ohladi barem sat vremena prije sastavljanja kolača.
KUHINSKO TIJESTO
Izmiksajte maslac i smeđi šećer.
Postepeno umiješajte šećer u prahu i brašno po 2 šalice. Izlijte mlijeko između svakog dodatka.
Na kraju umiješajte sol i vaniliju. Nemojte još miješati komadiće čokolade.
MONTAŽA
Između svakog sloja kolača rasporedite ravnomjerni sloj krema od maslaca.
Nakon što se slojevi torte slože, ostavite golu tortu u hladnjaku oko 20 minuta. To pomaže pri postavljanju slojeva tako da kolač ne klizi posvuda kad smrznete izvana.
Sada umiješajte 1/2 šalice mini čokoladnog čipsa u ono što je ostalo od krema od maslaca. Nakon 20 minuta, nanesite ravnomjerni sloj krema od tijesta za kekse na vanjsku stranu kolača.
Tortu vratite u hladnjak dok pripremate ganache.
ČOKOLADNI GANACHE
Izmjerite čokoladu u zdjeli i ostavite sa strane. U staklenu posudu za mjerenje ulijte gusto vrhnje i zagrijte u mikrovalnoj pećnici 1 minutu ili dok ne počne stvarati mjehuriće. Vruću kremu prelijte preko nasjeckane čokolade i umutite dok ne postane glatka. Da biste ga razrijedili za kapanje kolača, dodajte 2-3 žličice ulja. Da biste provjerili je li konzistencija ispravna, izvadite pjenjaču iz ganachea i pogledajte kako kaplje natrag u zdjelu. Lagano teče natrag u zdjelu i spreman je za rad. Ako je još gusto, dodajte još žličicu ulja. Odmah ulijte ganache u sredinu kolača i pomoću male lopatice gurnite ganache prema stranama, dopuštajući mu da kaplje prema dolje. Koristeći preostalo tijesto za kolačiće koje je ostalo u hladnjaku, izmrvite komade po vrhu kolača. Sada je spremno za posluživanje!