Raskošni slojevi slatkoće

Cookie domaća torta s vanilijom i čokoladom

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Slatko tijesto, keksi, vanilija i čokolada...

Ovaj kolač je vrhunski desert za ljubitelje tijesta. Ovaj kolač od tijesta od kolačića ima slatki i maslačni kolač od vanilije s čokoladnim tijestom s komadima tijesta za kolače ispečenim u svakom sloju. Ova 3 sloja složena su i stopljena u kremu od tijesta za kekse, a zatim se uliju u svileni čokoladni ganache. Ako ste pravi sladokusac, ovaj kolač je za vas!


TIJESTO


  • 1/2 šalice maslaca, sobne temperature
  • 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 2/3 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 šalice višenamjenskog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 šalica mini čokoladnog čipsa

TORTA


  • 1 1/2 šalice maslaca, sobne temp
  • 2 šalice šećera
  • 3 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 šalice višenamjenskog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 1/2 šalice 2% grčkog jogurta (kiselo vrhnje također djeluje)
  • 1 šalica  mini čokoladnog čipsa

KUHINSKO TJESTO


  • 1 1/2 šalice maslaca, sobne temp
  • 5 šalica šećera u prahu
  • 1 šalica univerzalnog brašna
  • 3/4 šalice svijetlosmeđeg šećera
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice mini čokolade

ČOKOLADA GANACHE


  • 1/2 gorko -slatke čokolade, nasjeckane
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja
  • 2-3 žličice biljnog ulja

UPUTE


TIJESTO


Ručnim mikserom izmiksajte maslac i šećere.


Dodajte mlijeko i vaniliju i miješajte dok se ne sjedini.


Pomiješajte brašno i sol, a zatim umiješajte komadiće čokolade.


Izvadite 1 1/2 žlice kuglica i malo ih poravnajte. Stavite “pljeskavice” od tijesta za kolačiće na tanjur obložen masnim papirom i stavite preostalo tijesto u hladnjak.


Zagrijte pećnicu na 250 stupnjava i pripremite okrugle kalupe za tortu. Premažite ih sprejem i izrežite 3 kruga pergamentnog papira da stanu na dno svake posude.


U manjoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo i sol te ostavite sa strane.


U mjernu čašu ulijte mlijeko i umiješajte vaniliju. Staviti na stranu.


U velikoj zdjeli pomoću ručnog miksera izmiksajte maslac i šećer nastavkom za pjenjaču. Miješajte na srednjoj brzini dok ne postane svijetlo i pahuljasto (oko 3-5 minuta). Nemojte skraćivati ​​ovaj korak! Uvjerite se da su maslac i šećer lagani i pahuljasti jer će u protivnom kolač ispasti pregust.


Smanjite brzinu na srednju i umiješajte jedno po jedno jaje, pazeći da je svako jaje potpuno ugrađeno prije dodavanja sljedećeg. Umiješajte jogurt.


Koristeći mješavinu brašna i mlijeka, izmjenjujte to dvoje započinjući i završavajući s mješavinom brašna. To će biti tri dodatka mješavine brašna i dva mlijeka.


Na kraju, savijte mini čokoladni čips.


Podijelite tijesto između kalupa za torte i ravnomjerno ga rasporedite.


Do sada bi se vaše tijesto za kolačiće trebalo dovoljno ohladiti. U svaki kalup za tortu pritisnite 5 kolačića od tijesta. Tijesto za kekse rasporedite po tijestu tako da više ne vidite tijesto.


Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica u sredini ne izađe čista. Možda ćete morati okrenuti kolače do pola kako biste bili sigurni da se peku ravnomjerno.


Ostavite ih da se ohlade u posudama oko 20 minuta. Zatim nožem prođite po unutrašnjosti posuda i okrenite kolače na rešetku za hlađenje. Odlijepite papir s dna.


Kako biste bili sigurni da se kolač ne raspada, premjestite ga u hladnjak da se ohladi barem sat vremena prije sastavljanja kolača.


KUHINSKO TIJESTO


Izmiksajte maslac i smeđi šećer.


Postepeno umiješajte šećer u prahu i brašno po 2 šalice. Izlijte mlijeko između svakog dodatka.


Na kraju umiješajte sol i vaniliju. Nemojte još miješati komadiće čokolade.


MONTAŽA


Između svakog sloja kolača rasporedite ravnomjerni sloj krema od maslaca.


Nakon što se slojevi torte slože, ostavite golu tortu u hladnjaku oko 20 minuta. To pomaže pri postavljanju slojeva tako da kolač ne klizi posvuda kad smrznete izvana.


Sada umiješajte 1/2 šalice mini čokoladnog čipsa u ono što je ostalo od krema od maslaca. Nakon 20 minuta, nanesite ravnomjerni sloj krema od tijesta za kekse na vanjsku stranu kolača.


Tortu vratite u hladnjak dok pripremate ganache.


ČOKOLADNI GANACHE


Izmjerite čokoladu u zdjeli i ostavite sa strane. U staklenu posudu za mjerenje ulijte gusto vrhnje i zagrijte u mikrovalnoj pećnici 1 minutu ili dok ne počne stvarati mjehuriće. Vruću kremu prelijte preko nasjeckane čokolade i umutite dok ne postane glatka. Da biste ga razrijedili za kapanje kolača, dodajte 2-3 žličice ulja. Da biste provjerili je li konzistencija ispravna, izvadite pjenjaču iz ganachea i pogledajte kako kaplje natrag u zdjelu. Lagano teče natrag u zdjelu i spreman je za rad. Ako je još gusto, dodajte još žličicu ulja. Odmah ulijte ganache u sredinu kolača i pomoću male lopatice gurnite ganache prema stranama, dopuštajući mu da kaplje prema dolje. Koristeći preostalo tijesto za kolačiće koje je ostalo u hladnjaku, izmrvite komade po vrhu kolača. Sada je spremno za posluživanje!