EP u plivanju

Kompletna hrvatska delegacija na juniorskom EP-u u plivanju završila u karanteni, na kraju jedan član pozitivan

Ivana Vaupotić

Lovro Serdarević osvojio je sjajno pet mjesto/Foto facebook HPS

Lovro Serdarević osvojio je sjajno pet mjesto/Foto facebook HPS

Hrvatski plivači su zbog čekanja rezultata PCR testa morali preskočiti jutarnje kvalifikacije



RIJEKA Lovro Serdarević osvojio je peto mjesto u finalu utrke na 50 leđno na Europskom juniorskom prvenstvu, domaćin kojega će do nedjelje biti Rim. Plivač Dubrave utrku je isplivao za 25.82 sekunde, čime je za devet stotinki popravio svoj juniorski državni rekord koji je dan ranije isplivao u polufinalu i sedmim rezultatom osigurao mjesto među 16 najbržih leđaša Staroga kontinenta. Zlato je osvojio Poljak Ksawery Masiuk, koji je do titule europskoga prvaka doplivao za 25.21 sekundi, srebro je pripalo Rusu Alekseju Tkačevu s četiri stotinke sporijim rezultatom (25.25), a bronca Grku Anastasiosu Kougkoulosu, koji je plivao 25.72 sekunde.


Najbolji je to rezultat hrvatskoga plivanja na Europskome prvenstvu u talijanskoj prijestolnici u kojoj jučerašnji dan hrvatskim plivačima nije dobro počeo. Naime, u ranim jutarnjim satima hrvatska delegacija saznala je da je dvoje njezinih članova pozitivno na COVID-19 nakon antigenskog testiranja provedenog u četvrtak, kao dijela obavezne procedure za vrijeme natjecanja. Organizator je promptno reagirao i sve hrvatske plivače, uključujući stručni stožer i prateće osoblje reprezentacije, stavio u izolaciju u njihove hotelske sobe i podvrgnuo ih PCR testu, rezultate kojega su dobili tek uoči samoga početka poslijepodnevnoga dijela programa, a koji su pokazali da je jedan član hrvatske delegacije pozitivan na COVID-19, ali, srećom, bez ikakvih simptoma bolesti.


Hrvatski plivači su zbog čekanja rezultata PCR testa morali preskočiti jutarnje kvalifikacije u kojima je plivačica Nevere Mihaela Vještica trebala plivati u utrkama na 50 leđno i 50 delfin, Nika Špehar i Klara Bošnjak 1500 slobodno, Filip Mujan i Toni Slavica 200 prsno, Toni Dragoja, Niko Janković i Karlo Perčinić 200 slobodno, a Lea Gerard i Jana Pavalić 50 delfin. Nakon rezultata PCR testa pozitivan član hrvatske delegacije ostao je u samoizolaciji, a ostatak ekipe dobio je zeleno svjetlo za nastavak natjecanja u Rimu.




Rumunj David Popovici u četvrtak je zlato na 100 slobodno garnirao svjetskim juniorskim rekordom (47.30), jučer je svjetski juniorski rekord isplivao u polufinalu dvostruko duže dionice (1:45.26).