Sumnjivi poslovi

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nosio je novac Bandiću i trgovao utjecajem u zamjenu za stan u centru Zagreba

P. N., Hina

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U tijeku je policijski pretres stana u Radićevoj ulici čiji je uknjiženi vlasnik Milan Lončarić za kojeg je Bačić pogodovao u projektu Vrtovi svjetla. U trećem kraku akcije, uhićena je i bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina, bliska suradnica preminulog Bandića koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine.



NOVO 14:59 – Tko je uhićena Ana Stavljenić Rukavina?


Bila je potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, piše Index.hr. Uz to, bila je i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”. Također, i predsjednica je Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te članica Odbora za statut, poslovnik i propise te Odbora za socijalnu skrb. Sve u svemu, imala je (najmanje) sedam funkcija, od čega je šest u Zagrebu.


Samo za sjednice Gradske skupštine i sjednice radnih tijela Skupštine umirovljenica Stavljenić-Rukavina je 2019. primila 101.389 kuna bruto. Uz to je dobivala i naknadu za rad kao potpredsjednica Skupštine te je primala naknade za rad u upravnim vijećima.




Ova 80-godišnja potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine pod svjetla javnosti došla je kad je kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak smijenila ravnatelja te bolnice dr. Boru Nogala. Navela je da ga je smijenila zbog brojnih nepravilnosti, međutim ovog tjedna je u javnost izašao nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva, koja je ustvrdila da u bolnici Srebrnjak nisu utvrđene nezakonitosti u radu, pa tako ni navodno nadriliječništvo i nezakonito zapošljavanje, za što je Stavljenić-Rukavina teretila dr. Nogala.


Ana Stavljenić-Rukavina na dulje se vrijeme maknula iz politike nakon što je podnijela ostavku na mjesto ministrice zdravstva 2001. godine, kad je u Račanovoj vladi bila ministrica iz kvote HSLS-a.


Ana Stavljenić Rukavina
Photo: Josip Regovic/PIXSELL


NOVO 13:52 – Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u srijedu da su uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i nekadašnjih bliskih suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ”pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao”.


”Uhićenja nekolicine visokopozicioniranih osoba, za koja znam iz medija, pokazatelj su da nadležna tijela rade svoj posao te da su izvidi i druge radnje urodile određenim plodom. Daljnje informacije ćemo doznati od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi”, kazao je Malenica.


NOVO 13:33 – Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u svojoj imovinskoj kartici ima zavidan broj nekretnina, ali i brod. I štednja mu je pozamašna. Evo što je sve u imovinskoj kartici.


NOVO 13:17 – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da policija od srijede ujutro u Zagrebu provodi akciju uhićenja bez otkrivanja detalja, te je poručio kako ta akcija potvrđuje jasnu opredijeljenost u istraživanju i procesuiranju koruptivnih nedjela.


NOVO 13:09 – Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uhićen je u srijedu u novoj antikorupcijskoj akciji zbog sumnje da je trgovao utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba koji mu je kao mito dao također u srijedu uhićeni poduzetnik Milan Lončarić, pišu mediji.


Mediji preciziraju da je u tijeku policijski pretres stana u Radićevoj ulici čiji je uknjiženi vlasnik Milan Lončarić za kojeg je Bačić pogodovao u projektu Vrtovi svjetla.


Riječ je o kompleksu stanova na mjestu nekadašnje Tvornice električnih žarulja (TEŽ) u zagrebačkom naselju Sigečica, a čiji je investitor tvrtka “Moja težnja” u vlasništvu Lončarića, nekadašnji vlasnik TEŽ-a.


Bačić nosio novac Bandiću


Prema pisanju medija, Bačić je navodno posredovao između Lončarića i pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića radi legalizacije projekt Vrtovi svjetla, a povezani su i zbog legalizacije stana u Radićevoj ulici. Uz to, mediji pišu da je Bačić osobno donosio novac Bandiću u njegov ured u zagrebačku Gradsku upravu.


Iako se policija i Uskok još nisu službeno oglasili o akciji, neslužbeno se doznaje da je Bačić osumnjičen za trgovanje utjecajem, a Lončarić za davanje mita.


Aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u srijedu da je u antikorupcijskoj akciji uhićeno dvoje zaposlenika Gradske uprave – pročelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić i Bandićev nekadašnji osobni vozač Zdravko Krajina.


Među uhićenima su, pišu mediji, i Bandićev vozač Vladimir Džaja, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat pod nadimkom „Kralj Adventa“. Tomašević o njihovim uhićenjima ima samo neslužbene informacije iz medija.


Među uhićenima i Ana Stavljenić Rukavina


U trećem kraku akcije, ističu mediji, uhićena je i Ana Stavljenić Rukavina, bliska suradnica preminulog Bandića koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.


Prema pisanju Indexa, Stavljenić Rukavina je uhićena zbog zlouporabe položaja i ovlasti vezano za bolnicu Srebrnjak.


Ured gradonačelnika Zagreba u srijedu je izvijestio kako su jutros u 6 sati službenici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta počeli izvide u službenim prostorijama Gradske uprave.


NOVO 12:59 – Kako doznaju mediji, policija je nakon pretresa kuće uhićenog glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića s njim stigla u zgradu HRT-a. U ovim trenucima mu pretresaju ured.


NOVO 12:45 – Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je komentirao uhićenja i kazao da je upozoravao na ovu aferu.


Foto Davor Kovačević


NOVO 12:20 – Objavljene su i fotografije privođenja ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.


NOVO 11:00 Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić komentirala je jutrošnja uhićenja.


– Apsolutno pozdravljamo sve aktivnosti policije i Uskoka koje su počele s uhićenjima oko GSKG-a. Želimo da se raščisti sav kriminal i sve inidicije na koruptivna djela bivše vlasti na čelu s Milanom Bandićem. Želimo poručiti da oni sad imaju partnera u Gradskoj upravi, poslali smo signal da želimo da se to riješi, rekla je Benčić za N1.


Tomislav Tomašević oglasio se priopćenjem u kojem se navodi kako nova Gradska uprava u potpunosti podržava neovisan rad državnih institucija te kako će se i dalje zalagati za transparentnost rada gradske uprave, svih gradskih ureda, poduzeća, ustanova i povezanih društava. Opširnije OVDJE


NOVO 10:45 Jutarnji list javlja da su među uhićenima i Bandićevi vozač Zdravko Krajina i Vladimir Džaja, nekadašnja šefica stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić, Jelena Čeklić bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup, te Denis Mohenski, poznat pod nadimkom ‘Kralj Adventa’.


Foto galerija: Pretres kuće Kazimira Bačića Foto: Pixsell


NOVO 10:35 Prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista šef HRT-a Kazimir Bačić, uhićen je zbog sumnji na korupciju, odnosno zbog nekog ugovora koji potpisao s Tvornicom žarulja. Navodno to nema direktne veze s poslovanjem HRT-a.


NOVO 10:30 Privedeni su, neslužbeno se doznaje, Zdravko Krajina, Denis Mohenski, Andreja Šulentić, Jelena Čeklić i Vladimir Džaja i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, javlja HRT.


Navodno se radi o sumnji u počinjenje koruptivnih kaznenih djela vezanih za poslove zagrebačke gradske uprave.



Od jutra u Zagrebu traje nova velika akcija policije i USKOK-a. Jutarnji list navodi kako se radi o sumnji u počinjenje koruptivnih kaznenih djela i to mahom vezanih za poslove zagrebačke gradske uprave.


Neslužbeno, radi se o sumnjama na kaznena djela počinjena uz rad donedavne zagrebačke gradske uprave, a datiraju u kraj prošle i prvu polovicu ove godine.


Više medija javlja kako je među uhićenima i nekoliko javnosti poznatih osoba, a među njima i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Ujutro je već obavljen pretres njegovog doma na Tuškancu. Zasad nije poznato za što ga se tereti.