Ispeci pa reci

Gastro bloger Mile Butorac otkriva što radi kada mu nešto zagori i bez kojeg pomagala ne može zamisliti kuhanje

Mija Dropuljić

FOTO: Mile Butorac

FOTO: Mile Butorac

Poznati gastro bloger otkriva kako kuha

Gastro blogger Mile Butorac poznat je pod svojim nadimkom Hungry Mile, a gladni uvijek postanete čim ugledate sve te delicije koje on izrađuje. Odmah zaboravljamo na dijete i želimo posjeti apsolutno sve što njegove vješte ruke izrade. 


U novom izdanju “Ispeci pa reci” htjeli smo doznati kakav je Mile u kuhinji, voli li čistiti, a čiju hranu bi mogao jesti cijeli život. 


Prvo je bilo kuhanje pa blog ili si zbog bloga počeo kuhati?


Prvo je bilo kuhanje i još uvijek je kuhanje prije svega – u toliko toga se gušta da puno toga ne završi objavljeno ili se uopće i ne fotka.


Koji je bio prvi recept kojeg si predstavio na blogu?


Mislim da je bila pita, ona fina od prhkog tijesta i voća, mislim da su one ostavile tako dubok trag da me zbog njih i danas ljudi najviše povezuju sa slatkim i pećnicom.



Najomiljenija namirnica u kuhinji?


Brašno. Pruža toliko mogućnosti, a dodaj mu samo vode i soli i nećeš ostati gladan.


Najdraže pomagalo u kuhinji bez kojeg ne možeš zamisliti kuhanje?


Nož i daska, što više kuham uviđam važnost dobrog noža. 


Uredna kuhinja ili bojno polje dok kuhaš?


Kombinacija, nekad bojno polje potiče kreativnost, ali nekada stvara nervozu. Tako da bude svega.


Kuhinju nakon kuhanja očistim…


Svaki put! Ne mogu, a i ne volim ostaviti okolo lonce i prljave tanjure u sudoperu. Pa čak ako to znači da ću prljati i čistiti više puta taj dan.



Koliko puta isprobaš recept prije nego ga predstaviš na blogu?


Obično barem dva puta, no nekada i više. Ali ovisi, nekada odmah znam da je to to, jer je jednostavno kombinacija od prije isprobanih stvari za koje sam siguran da uspijevaju samo mi je bitna fotka i osobni dokaz da može.


Budi iskren, koliko puta ti nešto zagori, iskipi, jednostavno ne ispadne kako si htio?


Naravno da se dogodi, npr. luk mi često izgori – odem u drugu sobu, zazvoni mi telefon… I jednostavno luk ode. Tada obično završi u smeću jer tome baš i nema spasa. Ponekad se zna dogoditi da mi pobjegne soli ili ljutine, a to se nekako pojede pa onda idući dana kao pojačano pazim. Ali neke baš velike katastrofe već duže vrijeme uspješno izbjegavam.


Najteže mi je bilo pripremiti, odnosno najizazovnije jelo?


Sjećam se muke po sarmi od prije dosta godina, tako ih nisam znao smotati, sve su raspadale i u tom trenutku su mi baš bile izazov – njih sam svladao. Ali npr. torte na kat i macaronse još nisam – ali budem i to!


Kada recept krene po zlu, ti…


Uvijek pokušavam spasiti, jednostavno malo stanem i razmislim što radim krivo i kako da popravim. Ili ako je već gotovo jelo, a krajnji rezultat mi se ne sviđa, onda smišljam što napraviti da se pojede.



Najdraži recept do sada mi je…


Cimet rolice! Ali ja sam generalno slab na ugljikohidrate i sve vrste tijesta.


Maestralno radim…


Prijatelji bi rekli deserte i dizano tijesto, a obitelj da su to sve vrste gulaša i safta.  


Moje guilty pleasure jelo je…


Pizza!! Uvijek i zauvijek! Baš ju obožavam.


Ako bi do kraja života trebao jesti jedan tip kuhinje, to je…


 Mediteranska, ili kako je rekao Verdi “Možeš imati svemir ako ja mogu imati Italiju”.



Koliko dugo traju pripreme za fotkanje novog recepta?


Ako je riječ o receptu u kojem idem od nule i nekom ne prezahtjevnom jelu, onda to može biti jedno radno vrijeme (dakle do nekih 8 sati) jer osim kuhanja i fotkanja tu su i nabava namirnica, obrada materijala, pisanje recepta, smišljanje opisa… 


Moja najdraža kuharica je…


Učio sam kuhati uz Miru Vučetić, pa bi onda rekao Velika knjiga kuharstva, ali jako volim i Ottolenghijeve kuharice 


Obožavam pratiti sljedeće gastro blogove…


Uh… jako puno njih. Ali baš obožavam Mimi Thorisson i Our Food Stories.


Top tri najdraža začina


Sol, papar i tonka.



U shopping hrane idem…


Zbog prirode posla gotovo svaki dan. Obično ne radim velike popise namirnica i kupujem često po manje, ali puno hrane donosim i iz Like.


Stvar koja me najviše živcira kod drugih u kuhinji je…


Kad ljudi ne znaju kuhati ne prate recept, ili kad se čude da im nešto ne ispada dobro, a ulažu 0% truda, fokusa i misli u ono što rade.