JEŠKA - ŠLJANAK

Šljanak: Sve što treba znati o ovoj odličnoj animalnoj ješki

Boris Bulić

Šljanak se lako odvaja od ljušture, a ješka se čitav, navlačenjem na udicu u jednom potezu. Odličan je kao ješka oboritu ribu, prvenstveno za podlanicu i ovčicu, ali i za svu ostalu ribu koja se lovi na fermu.



Šljanak, pedoć ili britva (Solen vagina, Linnaeus. 1758) je školjka koju nalazimo ukopanu u pijesku. Voli bočate vode i riječna ušća. Kanal u kome živi je u bočnom presjeku ‘U’ profila, a na površini se može vidjeti kao dva otvora, tek nekoliko centimetara udaljena jedan od drugoga. Lovi se ili iskapanjem ili dužom tankom šipkom, čiji je vrh formiran kao kuka. Takvom šipkom se uđe u širi otvor i zakretanjem se školjka zakači, a potom i izvuče. Potrebno je dosta prakse, no nakon nekoliko godina ta spretnost uglavnom poraste, pri čemu se mora naglasiti, kod nekih ni tada.


Neke od ovih rupa su kanali u kojima je šljanak


Jednostavniji i brži način je da se u svaki otvor prolije malo koncentrirane otopine morske soli. Tako slana otopina će šljanke natjerati da izvire iz svojih kanala nakon čega ih je potrebno smo pokupiti.


Šljanak se lako odvaja od ljušture, a ješka se čitav, navlačenjem na udicu u jednom potezu. Odličan je kao ješka oboritu ribu, prvenstveno za podlanicu i ovčicu, no budući da spada u mekše ješke, sitnija riba ga lako skine zbog čega se češće koristi noću dok ‘sitni zubi’ spavaju.


Šljanak je školjka s kojom se lako rukuje




Ako se ne koristi svjež, može se i usoliti i tada se čuva u salamuri. Salamura se priprema tako da se u vodu ubaci svježi krumpir pa se postepeno dodaje sol. Prava koncentracija je postignuta u trenutku kada krumpir ispliva. Žive šljanke se poreda u prikladnu posudu pa ih se prelije s pripremljenom salamurom tako da svi budu potopljeni. Najprikladnije ih je čuvati u hladnjaku dobro zatvorene, a idealno bi ih bilo potrošiti u toku jedne sezone.